Pregled tjedna

Svi na grane! Ionako smo majmuni

Kolumna / Kolumne | 30. 05. 2016. u 07:12 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23.5. – Ponedjeljak

Umro je Bata Živojinović. Čovjek kojeg će mnogi pamtiti kao lika koji se pojavljivao u svakom filmu u nedjelju ujutro nakon emisije o čeličnoj vojsci. Neki ga žale, neki oživljavaju njegove epizode iz devedesetih, neki ga veličaju zbog broja uloga i broja ubijenih ''švaba''.
Klinci na Facebooku pak miruju. Nije Bata za šeriranje i za osvajanje pičoka. Njegova smrt zatvorila je još jedna vrata u dugom hodniku odlazaka. Ovi što ostaju, većinom i jesu samo za zalijepiti na zid.

24.5. – Utorak

Iz zatvora u izgradnji odneseno sve što se moglo odnijeti. Naslov je to kojim se cirkusu od države dodaje još jedna kruna i to iz izcirkusiranog bezglasačkog Mostara.
Za nadati se da će zatvor biti strože čuvan kad u njemu budu zatvorenici.

25.5. – Srijeda

Čini se kako je Dan mladosti izvjetrio ove godine. Nisu se mediji i javnost toliko puhali i ložili oko izmišljenog Titovog rođendana. Mladost se danas ipak spominje u drugom tonu i na izlaznim vratima.
Tako je federalni premijer Fadil Novalić opet opalio po mladima. Premijer, koji osim o agendi većinom priča o našoj dubokoj psihologiji, kaže kako mladi odlaze jer je svijet šaren i jer ne mogu zauzdati mladenački duh.
Rekao je kako neki mladi odlaze iz BiH iako imaju dobre poslove.

"To im je izazovno'', zaključio je Novalić i poručio kako svima koji su ga kritizirali akcijom #FadileOprosti on oprašta. No, sigurno je veći izazov ostati ovdje, nego otići. Oprostio to Fadil, ili ne.

26.5. – Četvrtak

Čak osam tijela formirano je kako bi se pratila korupcija. No, pitanje je što mi svi imamo od toga kad se praćenje ne pretvara u lov i kažnjavanje i kad vjerojatno sjedanje u neko od tih tijela počinje nekim vidom korupcije.

27.5. – Petak

Svjesna težina mjera na kojima Zapad uporno inzistira i činjenje da ne može riješiti nagomilane probleme s radnicima, Vlada Federacije odlučila je zabraniti prosvjedovanje.
Tvrdeći kako je zabrana prosvjedovanja na prometnicima ustvari alat kojim će se zaštiti ''sigurnost građana, promet putnika i roba i ekonomsko-financijski tokovi, vlada je zapravo napravila nove torove.
Svoje nezadovoljstvo nećete moći podijeliti s drugima i, blokiravši život države kako biste upozorili da država blokira vaš, moći ćete prosvjedovati samo u svoja četiri zida ili tamo gdje vlasti pronađu, kako to vlada reče, ''adekvatna mjesta predviđena za okupljanja građana i/ili pravnih osoba, radi javnog izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i interesa''.
Dakle, najbolje bi nam bilo svoje nezadovoljstvo iskazivati po granama. Ionako nas smatraju majmunima.

28.5. – Subota

Specijalnog gosta summita u Sarajevu talijanskog predsjednika nije imao tko dočekati. Kako je najavljen kao specijalni gost, tako je Sergio Mattarella dobio i specijalni doček. Dogradonačelnik Sarajeva dočekao je Talijana u sarajevskoj zračnoj luci. Do tada je troglavo i šesteroruko Predsjedništvo dočekivalo neke svoje goste. Da su recimo predsjednici Srbije, Turske i Hrvatske dobili titulu posebnog gosta sarajevskog summita – na kojem je, budi usput rečeno, zaključeno kako se još nismo pomirili – ne bi se lideri mogli nagurati tko će biti pravi domaćin.

29.5. – Nedjelja

Nakon što smo odgledali finale Lige prvaka u kojem je jedina mrlja bilo Pepeovo glumljenje, prijateljski susret zmajeva bez vatre sa Španjolskom pokazao je drugu stranu nogometa. U prijateljskoj utakmici onako je prijateljski kapetan nogometne reprezentacije BiH pošamarao Španjolce i još jednom dokazao kako u njemu postoji nešto jače od nogometaša.

Kopirati
Drag cursor here to close