Pregled tjedna

Samo sebi i samo ja. Sebi ja. Sebija

Kolumna / Kolumne | 11. 01. 2016. u 08:37 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

4.1. – Ponedjeljak

Glavna stvar koju nam godinama trube europski dužnosnici je da žele čuti jedan glas iz BiH. A onda se, na početku europske godine, kako joj tepaju lideri, dogodi takav raskol u glasovima da je, kao mnogo toga u BiH, u najmanju ruku smiješno.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH, Dragan Čović, kaže kako ćemo uputiti aplikaciju za članstvo u EU krajem siječnja, a onda se javi Mirko Šarović ministar iz Vijeća ministara i kaže kako BiH to neće uraditi do sredine godine. Potom se javi predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić i ne zna što bi rekao.

Dakle lideri, i oni koji se tako zovu, ne mogu se dogovoriti što će govoriti, kamo li da se dogovore ono što je puno teže - kako djelovati zajedno.

5.1. – Utorak

''Ljubav, mir i porodica nemaju alternativu'', poruka je s božićnog prijema u Predsjedništvu BiH. Čula se ta poruka iz usta koja svako malo spomenu rat, podgrijavaju mržnju, pa je po potrebi prospu pred nas, iz usta onih koji su svoje obitelji sveli na one što prolaze na natječajima a naše na zajednicu tragača za normalnim životom.

6.1. – Srijeda

Samo sebi i samo ja. Sebi ja. Sebija. Sebija Izetbegović. Prva dama u Bošnjaka postala je i prvom doktoricom Sarajeva. Nakon mjesecima pripremanog terena, zasjela je Sebija na dugo željeno mjesto. Osim političkih bolesti, Izetbegovići će tako liječiti i tijela napaćenog naroda. Ako je suditi po uspjesima u politici, ni tijelu neće biti lijeka. Onima željnih slasnih medijskih napisa žao je što Sebiju neće razvući u Avazu kao nekada.

7.1. – Četvrtak

Mladen Ivanković Lijanović je čist. Odlučilo je tako Tužiteljstvo BiH. Njegov brat, pak, nije. Naprotiv, postao je rekorder po obujmu optužnice u postdaytonskoj BiH. Tako se barem hvali državno tužiteljstvo. Pravosuđe se pak može pohvaliti drugim rekordima. Među njima su svakako crne brojke propalih optužnica. A mnoge od njih su, poput Jerkine, nazivane najzvučnijim imenima.

8.1. – Petak

Vlada Federacije voli se igrati točkicama. Dok mi godinama buljimo u jednu točku na zidu, vlada je donijela 14 točaka za ekonomski napredak Federacije BiH. Prije tih 14 točaka, zaposlila je u nekom od javnih poduzeća puno više od 14 osoba koje su rodbinski vezane s nekim od krupnih političara.

9.1. – Subota

Nestao je Mahir, nestale su sve nepravde, prevare u tvornicama, ukradeni kilometri asfalta, ne čuje se ni N od nepotizma ni K od kriminala. Dan je Republike Srpske. Prilog Federalne televizije o Danu RS-a trajao je zamalo duže od priloga na televiziji slavljeničkog entiteta. Izvukli smo mržnje, inate, žrtve, mrtve, prestali smo biti siromašni, zaostali, prevareni, nezaposleni zbog datuma koji znači samo sviti u kravatama. Kuckali smo se neustavnim datumom u čelo, kao da nam je drugo sve po ustavu.

10.1. – Nedjelja

''Jeste li znali da je Vlada FBIH godišnje SDP-u plaćala oko pola milijuna KM najamnine za zgradu bivšeg Centralnog komiteta Saveza komunista BiH u Alipašinoj ulici u Sarajevu?''.

Piše to kolegica novinarka na Facebooku. Znali smo. Slučajni prolaznici prolaze i prozivaju da tko ne skače mrzi Bosnu. Mi ostajemo. Sreća pa je u nedjelju obilježen Međunarodni dan smijeha. Građani BiH su ovaj praznik obilježili skromno, u svojim domovima. Strah od neustavnosti uzeo je maha.

Kopirati
Drag cursor here to close