Pregled tjedna

Predstava, koja se ne prekida: Svi vole ovce s malo više vune

Kolumna / Kolumne | 10. 10. 2016. u 07:17 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

3.10. – Ponedjeljak

Svi su pobjednici. Nitko nije nakon izborne noći pognuo glavu i zauvijek digao ruke od politike i političarenja. A ustvari su i pobjednici gubitnici jer je najmoćniji SDA izgubio neke krupne ''utvrde''. No, Mali je Princ rekao kako je važniji sarajevski Centar od nekih drugih općina. Tako govori pravi čuvar stada. Draže su mu ovce s malo više vune. Ostalo su žrtvena janjad.
S druge strane, Poražena je demokracija u Stocu. Budimo iskreni, nitko normalan ne bi trebao povjerovati da je Stolac iznimka s mućkama na izborima. No, svatko normalan će reći da – sada službeno jer u službenim zapisima policije (ma kakva ona bila) stoji da je Salmir Kaplan udarač – nitko nije smio dignuti ruku na državu.
Pogotovo oni što sve oko sebe tjeraju da skaču ako ne mrze Bosnu. I Hercegovinu.

4.10. – Utorak

Pušiona zvana Federacija BiH zabranit će pušenje. Neće se smjeti pušiti u javnom prijevozu. Svi znamo da ćete, ako ne zapalite u nekim prevozilima javnog prijevoza, umrijeti od smrada.
Zabranit će se pušenje na radnim mjestima, a svi znamo da u bezbroj tvornica u (Federaciji) BiH radnici jedino što mogu raditi jest pušiti. Na njih će utjecati i odluka da se zabrani pušenje na skupovima. Radnici koji prosvjeduju zbog godina i godina neuplaćenog staža, neprimljenih plaća i pljačke, svi odreda puše. Jednu za drugom. Pa i dvije odjednom.
Zabranit će se pušenje i u automobilima ako je u njima osoba mlađa od 18 godina, ali se toj osobi neće zabraniti da kupi cigarete. Bilo kad i bilo gdje. Od kusura uplate listića u kladionicama.

5.10. – Srijeda

Samo jer je rabota izašla preko granica BiH, policija se dala u potragu za krijumčarima oružja iz BiH. I to nekim sitnim ribama. Rekao bi čovjek da se ovdje djeluje dok kriminal trepne okom. Ustvari se žmiri.

6.10. – Četvrtak

Razmjenjuju se optužbe. Nitko više ne zna tko je koga udario, tko je čije kutije odnio tko je za poštene izbore, tko nije ni za kakve izbore. Brojači glasova usporili su kao da broje stanovništvo u BiH. Zasukavanje rukava, koje su najavili izborni pobjednici može pričekati. Opet nam je pred život stala velika kriza. A i pao je prvi snijeg.

7.10. – Petak

Dodijeljena je Nobelova nagrada za mir i opet je otišla tamo gdje mira neće biti. A mira nema ni oko Stoca. Krenula su nova prepucavanja. Salmir Kaplan se poput zvijezde premješta s televizije na televiziju, iz etera u eter, kao da nije zaveden u službenim policijskim izvješćima kao napadač na službenu osobu.
To je kao da se švercer na granici napao ranije podmitljivog policajca, pa se pred kamerama hvali da je napao državu jer ne dozvoljava šverc kakav on želi.

8.10. – Subota

Dok se stolačka prepucavanja nižu jedno za drugim, Mostarom plutaju mrtve ribe. I nijeme plivače ubio je mostarski nemar. I druge nemar ubija. I oni su nijemi, a nisu ribe.

9.10. – Nedjelja

Rekao bi čovjek da se u nas s kulturom živi, ustaje, prolazi kroz dan i s kulturom liježe. Rekao bi da smo zemlja u kojoj se oštre polemike vode samo o glumačkim postavama, obradi teksta ili scenografiji te da se raspravlja samo o lošoj dikciji glavnog junaka.

Dok se naša stvarna predstava niti jednom nije prekinula i dok glavni cenzori najlošijim glumcima na ovoj pozornici stišću ruke tvrdeći da su najbolji u svom poslu, statisti kupe stvari i bježe zbog sve lošijeg scenarija o kojem dežurni kritičari nikako ne govore. Neće nas ubiti jedna predstava jer nitko nije veći neprijatelj ovim zakržljalim ljudima od države u kojoj žive.

Kopirati
Drag cursor here to close