Pregled tjedna

Pao Jerko, pala struja i svjetlo za krik u Mostaru

Kolumna / Kolumne | 05. 10. 2015. u 06:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

28.9. – Ponedjeljak

Uhitili su Jerku Ivankovića Lijanovića. Sumnja se na pronevjere i prevare kod poticaja. Tužiteljstvo navodno ima dokaze za ono što su nekoliko puta, nekoliko godina javno pred kamerama, u diktafone i mikrofone, govorili stvarni poljoprivrednici. No, našoj državi lampice se sporo pale.

Nekadašnji ministar uvjeren je da je uhićen jer želi ukinuti županije. Kao da ga netko ozbiljno sluša i shvaća kada govori o preustroju BiH. Pa ni one koji zbilja žele promijeniti lice i naličje BiH ne završavaju iza rešetaka.

29.9. – Utorak

Nekom čudnom logikom federalni premijer Fadil Novalić zaključio je kako u Federaciji BiH živi 700.000 imućnijih obitelji. Ostatak, njih oko 100.000 je siromašno, pa će za imućne struja poskupjeti za ''dva ili tri posto''.

''Sve ukupno struja ne bi poskupjela, ali bi za bogatije bila skuplja'', rekao je Novalić i potaknuo salve sreće diljem nakaradnog entiteta. Jer, ako niste znali, sada znate da ste bogati i imućni.

30.9. – Srijeda

Oni koji su čekali godinu dana da se formira županijska vlast u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, pa da zasjednu na kakvo radno mjesto, razočarani su odlukom o blokadi zapošljavanja.

Vlada je naime, među prvim odlukama, naredila obustavu zapošljavanja do kraja godine. No, brzo će kraj godine. Taman da se uhodaju novi ministri i vide gdje to ima koja stolica viška.

1.10. – Četvrtak

Čudom se čudi Mostar posljednjih dana nekim krikovima urbanizma. Tako je vijest dana da je osvijetljen pothodnik, da će se regulirati promet kako se ne bi stvarale gužve i da će se provjeriti svijetli li po zakonu divovski reklamni pano.

Naime, u rijetkim istupima u javnosti, jer se Grad Mostar krije od medija kao da javnost ne mora znati, načelnica Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara Marina Deronjić rekla je kako tom Odjelu nije stigao nikakav zahtjev za postavljanje svijetleće nemani.

No, Mostarci su svjedočili kako su blistale neke stvari bez ikakvih papira i ranije, pa nije teško očekivati da dozvola zaiskri. Preko noći.

2.10. – Petak

Dok se sarajevska policija hvalila kako je uhvatila dvojicu mladića na pragu punoljetnosti zbog ''ručno spravljene cigarete sa suhom zeljastom tvari'', sigurnosni stručnjaci upozoravali su na mlohavi sigurnosni sustav zemlje i mlohave plavce.
Ako u Europi netko hoda s puškom, diže se cijeli sustav, a u BiH to rješava jedna policijska patrola, zaključak je sa skupa posvećenog sigurnosti.

Rekao bi čovjek da su naši policajci toliko hrabri da ih je dosta samo dvojica da riješe zapetljani slučaj. Ili barem zamotani i rukama bezidejne mladeži. Pardon, mladosti. Mladež u BiH je nešto drugo.

3.10. – Subota

U vrijeme kad su sve oči uprte u novi zagrljaj u Federaciji BiH, koji bi trebao donijeti političku stabilnost nikad stabilnog entiteta, na kapaljku se objavljuju najavljene mjere federalne Vlade.

Tako se kao jedna spominje i ''uvođenje poreza na nepokretnu imovinu, stambene objekte veće od 25 četvornih metara po članu obitelji''. Dakle, nastradali su svi oni samci što žive u stotinjak kvadrata. No, pitanje je hoće li stradati oni što u svojim vilama žive ponekad sa svojom suprugom. Ono ostalo ponekad su u iznajmljenim stanovima i hotelskim sobama plaćenim stavkom 'Odvojeni život'.

4.10. – Nedjelja

Svugdje u normalnom svijetu digla bi se podiglo nekoliko institucija i nekoliko glasova, pisale bi novine, brujali bi dnevnici o tragediji na dječjem igralištu na kojem je dječaka usmrtio gol.

Mnogi će reći Dogodi se. Neki će reći da je sudbina čudna. Policija će kratko reći ''Pala mu je metalna šipka na glavu''. Neki mediji će, da im se naslov ne poklopi s drugima napisati kako je ''Dječak poginuo od udara gola''. No, nitko neće potegnuti za izvođačem radova i za nekim tko bi mogao biti odgovoran za metalnu šipku, udar i smrt.

Možda je u obnovi igrališta sudjelovala kakva stranka s podobnim izvođačem radova. Znamo da nije rijetkost da se takvim jeftinoćama pokazuje jeftina ljubav za djecu. Kao što i znamo da je tvrtka koja je potrovala djecu u vrtiću, bez ikakve kazne, opet prošla na državnom natječaju i hrani Vijeće ministara. Samo što njih nikako da otruje.

Kopirati
Drag cursor here to close