Novi pokušaj

Srednjak nad glavom države: Kako oderati Lijanovog zeca

Kolumna / Kolumne | 29. 09. 2015. u 09:01 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se na prvoj fronti Federacije odigrava predstava pomirenja u kojoj Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić zakopavaju sjekire kojima su klepali jedan po drugome u klesanju titule najvećeg Bošnjaka, policija je izvodila još jedan čin u tragikomediji zvanoj pravosuđe. Međučin – poticaji.

Naime, dok se slavi bajramsko pomirenje dvojice posvađanih, do te mjere da Avaz prenosi Večernjak i potpiše ga, policija privodi Jerku Ivankovića Lijanovića zbog poticaja u Tuzlanskoj županiji. Akcija, nakon bezbroj lajkova i odobravanja, izaziva podsmijeh jer ćemo se sjetiti kako je Jerko prozivan za kriminal s porezom, s uvozom mesa, s lijepljenjem svoje face na kampanji za kupovinu domaćih proizvoda koja se, eto, sasvim slučajno poklopila s izborima. Sjetit ćemo se lisica na rukama, pognutog tjelešca u trenirci, vječitog osmjeha naučenog na američkim molitvenom doručcima bez molitve i suza majke.

Lijanović je bio uhićen i u akciji za koju se oni što brinu o pravdi nisu mogli dogovoriti oko naziva. Jedni su je zvali Meso, drugi Brend. No, svi su je kasnije nazvali Smijurija jer je nakon tisuća slova o konačnom padu mesara koji je krenuo s oštrenjem noževa na Kupresu kako bi uz blagoslov tada najvećih hranio vojsku, Jerko pušten na slobodu. Ta epizoda duplog naziva svela se na prepucavanje Suda i Tužiteljstva preko medija tko je gluplji i nesposobniji. A Jerko je podigao dva prsta, srednjak na obje ruke, te ih ponosno digao iznad državne glave.

I dok se komentira je li ovo još jedan konačan pad nesalomljivog nekadašnjeg ministra Jerko, nekim čudom, iz pritvora lijepi status na Facebook. I onda, na smijuriju, kao Pilat u Vjerovanje upada s pričom kako ga žele uništiti jer želi ukinuti županije.

Hvali se Jerko kako je na meti policije zbog namjere da ukine županije iako je u jednoj županiji u vlasti. Doduše, na ministarsko mjesto stavio je pripravnicu. Ali vlast je vlast, a škola, kako ni županije, nije ni bitna. Sam to zna najbolje.

U srcedrapateljnom statusu sjetio se ''svih pozitivnih trendova koje je uradio za poljoprivredu i ovu zemlju'' i dodao kako ga lisice ''neće zaustaviti da se i dalje nastavi boriti za ukidanje kantona u FBiH''.

Dakle, Jerko poput Kemala Čauševića još jednom stavlja dva prsta državi samo što su i ovog puta u njegovom slučaju rogovi napravljeni od srednjaka lijeve i desne ruke. Kad želite predstavu, misli Jerko, dobit ćete je. Jer, kako drugačije nazvati spektakularne akcije u kojima spektakl spadne na debakl.

Daleko od toga da se iza Lijanovićevog grma ne krije kriminalni zec, iako nitko nije kriv dok ne lupi ismijani sudski čekić, koji se nije proslavio lupanjem na visokim razinama. Lakrdija s Visoke glavice prevršila je svaku mjeru, pa se čitava obitelj šprda sama sa sobom i sama s državom. Čak je i potencijalni bestseler u kojem se otkrivaju stričeve tajne ispao lakrdija jer se nitko ozbiljan nije pozabavio njegovim sadržajem. Možda jedino kakva sutkinja što je ljeto provela gola na uredskom stolu. Jer, takvo nam je pravosuđe golo, mlohavo i probirljivo.

Nasmijat će se Jerko još mnogo puta dok ne oderu njegovog zeca. Kao što nisu oderali mnoge druge zečeve velikih zvjerki u foteljama. Kako je on glumio spasioca države i poljoprivrede, tako policija glumi policiju, pravosuđe pravosuđe, a država državu.

I da – priložena fotografija nekadašnjeg federalnog ministra poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva, dopremijera Federacije BiH, šefa federalne Civilne zaštite i dopredsjednika Narodne stranke Radom za boljitak je stvarna.

Kopirati
Drag cursor here to close