Pregled tjedna

Niti je Pečat u autobusu, niti je kultura svijeta u Sarajevu

Kolumna / Kolumne | 07. 12. 2015. u 08:57 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

30.11. – Ponedjeljak

Nova vlada u Hercegovačko-neretvanskoj županiji donijela je ni više ni manje nego 48 mjera, kojima će, kako tvrdi Večernji list, ''nadoknaditi izgubljeno vrijeme''.

Tako će već neke mjere biti donesene do kraja godine, a na ostale će se pričekati. Valja se sjetiti kako se nedavno javnost šprdala s predsjednikom hrvatskog HZD-a Tomislavom Karamarkom kada nije znao nabrojati svojih pet mjera. Bilo bi zanimljivo čuti kako netko iz Vlade HNŽ-a nabraja ovih 48, među kojima se ne spominje deratizacija.
Zato se spominje stotinu pripravnika. Njih će njihove štele svakako znati pobrojati.

1.12. – Utorak

U kakvom neskladu žive Mostarci govori i nazovi reklamni pano na nazovi biciklističkoj stazi.
Iako je hvaljena rekonstrukcija pločnika iz svih gradskih usta koja se ne boje govoriti za medije, zaboravljena je koordinacija sa svima onima kojih se pločnik, na ovaj ili onaj način, dotiče.
Tvrtka koja je vlasnik reklamnog panoa nije obaviještena da je crveni trag na pločniku biciklistička staza, pa je reklamu vratila tamo gdje je bila i prije. Investitor nije obavijestio tvrtku da pločnik više nije samo običan pločnik. I dok se gradski oci i rekonstrukcijaši igraju gluhih telefona, pješačenje po Mostaru ostaje slalom. Tamo gdje nema rupa, ima panoa.

2.12. – Srijeda

''Sljedeći korak je nova teritorijalna organizacija države. Ako imamo entitetsku strukturu onda to treba biti entitet s hrvatskom većinom'', rekao je Božo Ljubić, zastupnik u hrvatskom saboru i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, kojeg su Nezavisne novine prekrstile u predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća, što mu se ni malo ne bi svidjelo.

Čudno da tako važne riječi krasi pogrešna titula govornika, koji je u medijima završio zbog još jednog gafa. Naime, iako se godinama bori za bolje sutra u BiH, Ljubić je krivo protumačio dio Ustava BiH koji se odnosi na strane suce Ustavnog suda.
Bitno da se priča. I o strancima, i o trećem.

3.12. – Četvrtak

S kakvim zazubicama pojedini mediji žive govori i činjenica da je nasjeo netko na fotomontažu ''putujućeg'' reklamnog panoa u Mostaru na kojem je netko neslanom šalom namontirao poruku koja poziva na oprez zbog Bošnjaka u blizini. Jedva je netko dočekao da prilijepi fašizam na jednu stranu u Mostaru, pišući o izljevu mržnje prosipajući svoj mozak.
Ni autor montaže, ni zabrinuti novinari, neće biti kažnjeni.

4.12. – Petak

Policijske akcije opet su praćene tračevima. Nikako da se organi reda pozabave i mirom, pa da nekim usklađenim priopćenjem javnosti kažu što se zbilja događa kad okolo šetaju s napetim lisicama. Tako se uhićenje sarajevskih sudaca penjalo do broja 15, pa malo nije bilo riječ o sucima, pa su se malo mijenjale razine suda.

O uhićenjima nisu znala ništa ni zvučna imena bh pravosuđa, koja su bila na jednom zatvorenom panelu u Sarajevu. Budući da je panel bio zatvoren za javnost, ljudi što dijele pravdu dali su si oduška i sasuli teške riječi na pravosuđe. Sreća onim očevima i sinovima što će njihova priča ostati iza zatvorenih vrata.

5.12. – Subota

Raspodjela novca iz federalne blagajne za kulturu izazvala je pravu buru. Naime, sarajevski kulturnjaci zagalamili su protiv nula u dodijeljenim ciframa nekim manifestacijama. Našli su se tu i mostarski Dani filma, koji su nekoliko godina ranije javno osuli paljbu po mizeriji koju dobivaju, ali i kosidbe na Kupresu kao i neshvatljiva veza autoprijevoznika i Večernjakova pečata.

Niti je kultura u rukama kosaca, niti se pečat vozi u autobusu, ali nije ni sva kultura svijeta u Sarajevu. Dokaz je to kako ne može umjetnost bez novca i da se kultura, kad joj otmu ono što je navikla imati u džepu, pretvori u kulturu mržnje.

6.12. – Nedjelja

''Ovo je Jordanac koji je želio srušiti avion!'', požurili su objaviti pojedini mediji u Srbiji, a prepisati kolege u BiH, kojima je u kiseloj nedjelji ponestalo klikova.
Istovremeno, javio se Al Jazzerai predsjednik rukometnog kluba Vojvodina Milan Đukić koji je rekao kako ne može vjerovati što čita o letu na kojem je bio.

Izgleda da će u povampirenom vremenu s povampirenim medijima jedina istina biti ona koja se prešuti.

Kopirati
Drag cursor here to close