Pregled tjedna

Neki se prave gluhi i glupi

Kolumna / Kolumne | 07. 11. 2016. u 09:16 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

31.10. – Ponedjeljak

Uz potres u Hercegovini, Bosnu i Hercegovinu potreslo je uhićenje deset pripadnika HVO-a u Orašju. Bit će to lisice koje će čitavu regiju dignuti na noge.
Kao i sve u Bosni i Hercegovini, i kao i uvijek, mnogi se čude zbog termina uhićenja. Analiziraju se skrivene poruke, skrivene namjere, brojke i slova. Dok se s jedne strane može čuti kako je riječ o ''običnom'' uhićenju osumnjićenika za zločine, s druge strane se postavljaju pitanja kako je neko iz ogrnomnog obruča mogao biti kriv dok s druge strane oni iz obruča (još uvijek) nisu krivi.
Uzavrela je opet BiH.

1.11. – Utorak

U moru crnih brojki isplivalo je kako Predsjedništvo BiH godišnje potroši na čišćenje automobila preko 400.000 KM. Vjerojatno, u sve većem rasklašnjavanju prljave rupe zvana BiH, ni čistoća više nije ista.

Istodobno, mrtvi se vjerojatno okreću u grobovima, pogotovo oni što su živote položili za tri cilja u BiH, kad vide kako nitko ne ostvaruje svoje ciljeve osim onih što mogu trenirati čistoću na bilo kojoj razini.

2.11. – Srijeda

BiH se opet zatresla. Svjedočenje Fahrudina Radončića u kojem je rekao kako su kriminalci ubijali za SDA, pa se onda kasnije ''oprao'' da nije spominjao Aliju Izetbegovića, oca Malog koalicijskog princa, streslo je bošnjačku javnost.

Čak je i Islamska zajednica zatražila da se Bakir Izetbegović riješi Radončića ili će se Zajednica riješiti SDA. Krenula si u druga svjedočenja kako je i na koji način bošnjački vrh uklanjao protivnike.

U normalnoj državi bi se tužiteljstvo odmah skočilo i krenulo s provjerama nekih navoda. No, neki se prave gluhi i glupi. Ne čuje se ni to da je u jednom medijskom svjedočenju spomenuto i tko je ubio Jozu Leutara. Misterija bi se, čini se, mogla riješiti da netko želi.

3.11. – Četvrtak

Središnje izborno povjerenstvo napokon je odlučilo. Provjerit će se obje strane u stolačkom šaketanju. Moglo bi dakle rješenje biti da se Salmir Kaplan, kandidat za načelnika kojeg je policija službeno zavela kao izgrednika, makne s liste, ali da se iz općinskog povjerenstva maknu dosadašnji članovi. No, vjerojatno je pred nama more papirologije i razvlačenje stolačkog slučaja zbog važnijih stvari kojih nikad ne manjka u BiH. Mostarsko nebiranje, naravno, više nitko ne spominje.

4.11. – Petak

Kladioničari su na koljenima. Vlada Federacije odredila je novo oporezivanje, a koalicija, koja je odavno na koljenima, mogla bi spasti još niže.
Skoro zaboravljeni Sanjin Sefić bit će izručen Bosni i Hercegovini. Vozači i dalje voze kako žele.

6.11. – Subota

Oraško uhićenje ne prestaje gorjeti u medijima. Spominje se kako je riječ o ruskom utjecaju da preko Republike Srpske izazove novu krizu i sukobe u BiH i na Balkanu. Drugi tvrde kako je riječ o nastavku čišćenja Hrvata, treći se, s razlogom, pitaju zašto u spomenutom paketu nije izvršeno uhićenje i onih s navodnog popisa koji su druge nacionalnosti.
Skoro četvrt stoljeća prošlo je od rata. Nikad se neće saznati tko je kriv, ali će se u nekom novom okršaju naplaćivati kazne novim pokoljima.

7.11. – Nedjelja

Proslavilo se 70 godina od izgradnje pruge Brčko-Banovići. Kao da je netko uključio arhivu na dnevnicima pa se iznemogli starci javljaju s parolama kako nitko nikada nije mogao napraviti to što su oni napravili.
Uz snimke mlohavih slavljenika ide mlohavi vlak. I njemu je skoro 70 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close