Pregled tjedna

Nama treba jedan duboki mrak

Kolumna / Kolumne | 28. 11. 2016. u 08:40 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21.11. – Ponedjeljak

BiH, koja ne slavi ništa kao treba pa ni Novu godinu, kofol je proslavila i obljetnicu potpisivanja Daytona. Običan dan. Baš kao i svaki u državi na koju je navučena luđačka košulja. Dokument je nestao, a da nitko nikad nije pojasnio gdje je ni zašto ga nema. Kuhari lonca su nestali. Ostalo je samo bezvoljno meso da se u njemu krčka.

22.11. – Utorak

Rekao je, a možda nije smio, glasnogovornik širokobriješkog tužiteljstva da policija nije odradila očevid na mjestu misterioznog stradavanja dječaka onako kako je trebala.
Više od mjesec dana nitko ne zna odgovor niti na jedno pitanje vezano za pretučenog srednjoškolca na rođendanskoj zabavi u Širokom Brijegu. Procurilo je do nas novinara da bi policija službeno slučaj mogla zaključiti tako da je gol na igralištu ozlijedio dječaka. I to je naš način borbe za život. Država, od koje ništa ne tražiš ni život neće da ti sačuva.

23.11. – Srijeda

Nevjerojatno je da nas još nepopravljene od mrcvarenja izborima i predizbornim lopatanjima Predsjedništvo BiH poziva na svečani obilazak rekonstruiranog trotoara ispred njihove utvrde.

To je jednako cirkusantski kao nedavno svečano paljenje svjetla nad mostarskom cestom. Nakon ovakvih napredaka, nama stvarno treba jedan duboki mrak.

24.11. – Četvrtak

Zbog letećih šaka, Salmir Kaplan odletio je s izborne liste za Stolac. Uz to će država biti bogatija za 5.000 KM s koliko je Kaplan zbog udaranja udaren po džepu. Odštetu za izgubljeno vrijeme nitko nikom neće platiti jer politiku u ovoj državi ne zanima vrijeme građana jednako kao ni radno vrijeme onih koji nam kroje sudbinu.

25.11. – Petak

Radosno su trljali ruke državni službenici jer jedino oni slave Dan državnosti BiH jer se redovito praznikovanje svodi na spajanje s vikendom. To je ono vrijeme koje sam spominjao. Nitko drugi, osim nategnuto i na silu, ne slavi ništa. Iz godine u godinu dokaz je to kako nitko državu ne shvaća ozbiljno. Pa ni ona sama sebe.

26.11. – Subota

Nakon prosvjeda u Širokom Brijegu kojim se traži istina o slučaju stradavanja dječaka kojeg policija ne zna, ne može, ne smije ili neće razriješiti, progovorili su i srednjoškolci. U pismu javnosti kažu kako im smeta da ih se proziva za šutnju te da ništa nisu vidjeli.
Javnost se pomalo hladi, a ljudi u čijim bi rukama trebali biti odgovori šute. Tek je iz tužiteljstva rečeno kako policija nije odradila svoj posao kako treba. No, znajući kako kod nas stvari idu, to neće utjecati ni na što. Što narodu drugo preostaje nego slijediti stihove Zosterove pjesme i o policiji.

27.11. – Nedjelja

Fahrudin Radončić kaže kako su riječi njegova svjedočenja u Prištini izmišljene. Dakle, neće se uzdrmati ljubav nekadašnjih ljutih protivnika pa će opstati koalicija SBB-a i SDA. Nije Radončić rekao tko je to izmislio priču u koju nije teško povjerovati. Neće ni reći. U nas ionako zatupljivanje oštrim riječima jedino funkcionira bez greške.

Kopirati
Drag cursor here to close