Pregled tjedna

Malo smo prvi, malo smo zadnji, ali smo s obje strane jadni

Kolumna / Kolumne | 06. 03. 2017. u 08:21 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

27.2. – Ponedjeljak

BiH je najsiromašnija zemlja Europe pokazalo je popis kojeg su napravili u Africi. Ono čemu smo se mi nekada smijali i zbijali šale na račun, najslađe se nasmijalo. Siromašniji smo čak i od neke afričke sirotinje.

S druge strane, gledamo bezobrazluk veći od povećeg bezobrazluka. Kupit će nova vozila u vrijednosti od milijun maraka. Federalni premijer Fadil Novalić, koji nikako da nabije imidž reformatora i štedljivca, najavio je da će se kupiti 16-17 vozila.

Nikad nam ne kažu točne brojke. Osim u siromaštvu.

28.2. – Utorak

Kraj mjeseca. Jedan od radosnijih mjeseci u BiH je onaj u kojem morate preživjeti samo 28 dana. Lijepo je skratiti patnju za dva-tri dana.

Stigla su pisma iz Haaga i počela je nova epizoda u konfuznom scenariju sapunjave BiH. Pismo Mladena Ivanića netko je otvorio. Iako je on javno zamolio da se njegovo pismo ne otvara. Potom je Bakir Izetbegović rekao kako nije otvoreno Ivanićevo pismo nego njegovo. Potom je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao da je otvoreno srpsko pismo. Krenule su prepirke tko što čini u čije ime i gdje to sve vodi zemlju. Jedno je sigurno: Naprijed nije.

Potom je sve utihnulo jer miran mora biti pretpraznični dan. Da se zemlja ne bi probudila.

1.3. – Srijeda

Još jedan šuplji praznik u BiH kojeg ne slave svi. Raspadnuta i teško spojiva republika, umišljeno neovisna, slavi dan neovisnosti raspadnuto i teško spojivo.

2.3. – Četvrtak

Raspao se internetski portal Federalnog zavoda za zapošljavanje zbog programa poticaja zapošljavanju onih koji nikada do sada nisu imali posao. Ispada kako svi žele frišku i radnu snagu i da svi žele prenijeti iskustva novim radnicima. No, svi su opet sigurni samo u jedno: Poticaj za zapošljavanje opet će dobiti odabrani, a tisuće onih na birou znaju kako neće biti sretne ruke u ovom bubnju lutrije. Jer, posao u BiH ravan je dobitku na lutriji.

3.3. – Petak

Nema odavno labavo u BiH, a nema, čini se, u zemlji u kojoj se maske ne skidaju, mjesta ni za maskenbal.

Djeca koja su pod maskama šetala Pologom kod Širokog Brijega izšamarana su i udarana metalnom šipkom jer su, kako tvrdi ''napadač'', prijetila iz mraka.

U mrak su, sigurno je, nestala i neka ljepša vremena kad djeca bila djeca, maske maske, a metalne šipke daleko od djetinjstva.

4.3. – Subota

U Sarajevu se gradi najveća zgrada u BiH. Bit će u njoj toliko mjesta da bi mogao useliti jedan oveći komad iseljene zemlje. I da ne bude gužve.

5.3. – Nedjelja

Nismo prvi. Treći smo na svijetu po nezaposlenosti. Moglo je i gore, ali su nas pretekli Džibuti i Kongo.

Kopirati
Drag cursor here to close