Pregled tjedna

Lakše je dignuti palac na ekranu nego srednjak u stvarnosti

Kolumna / Kolumne | 16. 05. 2016. u 07:19 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

9.5. – Ponedjeljak

Opozicija i vlast u Srpskoj natežu se oko prosvjeda. I jedni i drugi će prosvjedovati protiv nezadovoljstva. Opozicija protiv nezadovoljstva vladavinom, a vlast protiv nezadovoljstva nezadovoljnih. Kad je sve dobilo ozbiljnu notu, opozicija je, kukavički, rekla da će ipak prosvjedovati da se vlast uozbilji.

Malo južnije, natezanje po mostarskim brdima je splasnulo prilično brzo. Nakon što su ''ljuljani'' osvanuli uz obnovljeni natpis o ljubavi prema BiH, ubrzo su uklonjeni. Neki mediji su, utješno, pisali kako je nasuprot tome šahovnica izblijedjela. Mnogima nad Neretvom blijede obećanja o izborima, a nekad davno izabrani, za to vrijeme rade što im volja.

10.5. – Utorak

Federalni premijer, koji nas je prije nekoliko mjeseci upozoravao da se razbacujemo, razbacao se u Mostaru obećanjima o radnim mjestima. Tako nas do kraja njegova mandata čeka 50.000 radnih mjesta. Vrijeme je da krenemo stajati u redu.

11.5. – Srijeda

Vijest o nespretnoj propovijedi kardinala Puljića uzdrmala je javnost koja se, eto, pravi kako je svim svojim bićem i svaki trenutak svojeg života napeta za prava žena. Dok se kardinal opravdava zanesenošću i nespretnošću aktivisti s palčevima u zraku i drugim Zukenbergovim emocijama rješavaju problem. Ne pada im na pamet braniti žene bez doplatka, bez radnog vremena, bez prava na posao ako u utrobi nose dijete. Lako je dignuti palac na ekranu. Lakše nego srednjak nepravdi u stvarnosti.

12.5. – Četvrtak

U prljavoj zemlji, koja se hvali prirodnim ljepotama, u javnu raspravu pušten je novi prijedlog zakona o okolišu. Tako u prijedlogu stoji da u njemu ''novina, koja se odnosi na pristup informacijama, nalaže da zahtjev za informacije o okolišu i štetnim emisijama može biti odbijen ako je to utvrđeno posebnim propisom u cilju zaštite ekonomskih interesa''.

Dakle, ako neki prljavi pogon, podmaže državu i njezine inspekcije – a to, znamo, nije problem – i ako država kaže da je bolje da zagađuje, ali da ima posla, njegovo zagađenje neće štetiti okolišu niti će za to odgovarati.

Bitno je mazati oči. Po zakonu.

13.5. – Petak

Svi bruje o Ukrajini u Republici Srpskoj. Neki su blaži, pa spominju Makedoniju u Republici Srpskoj. Zabrinuta Srbija i Rusija upozoravaju kako će iz Banja Luke krenuti neki novi rat i neki novi raspad. Pitam se, zar već godinama ne ratujemo i zar se već godinama ne raspadamo?

14.5. – Subota

Prosvjed Milorada Dodika protiv onih koji prosvjeduju protiv njega završio je pjesmom. Ne može čovjek vjerovati da se lider jednog komadića neuređene zemlje, koja priprema novo naginjanje leđa za kredit, koji sam prizna da nije sve u redu u njegovu carstvu, onako kabadahijski protegne i zapjeva. I još uz to, mlitavoj gomili, naređuje što da skandira.

S druge strane prosvjed onih koji prosvjeduju protiv Milorada Dodika, jednako je mlitav. Poručeno je vladajućima da su lopovi, a zaboravljaju da su i oni vladajući na nekoj drugoj adresi i da su oni lopovi nekim drugim prozivačima. Njihovo skandiranje, koji žele bolju Srpsku, završilo je pozdravima Radovanu Karadžiću.

Svakako bi bilo bolje da se i jedni i drugi, a pogotovo oni treći u poslušnim publikama nisu blamirali u bezalkoholnoj suboti Banja Luke.

15.5. – Nedjelja

Tjedan je prošao u analizi literarnog pokušaja glavnog urednika ''najveće novine u Hrvata'', koji ni sam, valjda nije znao što je želio reći. A to je, jedno od osnovnih stvari u ljudi koji pišu. Izblamirao se glavni urednik i iz rečenice u rečenicu, stilom srednjoškolca bez iščitanih lektira, ukopavao sve mostove pomirenja kojima se bubao u prsa na manifestaciji, koja odbija ''sitni'' novac, a pošuti se za nulu više u donaciji.

Šteta je samo što javnost nije na zub uzela njegove ranije literarne pokušaje poput nebuloze da je veliki rizik danas u BiH nekome uzvratiti na uskršnju čestitku sms-om jer ne znate slavi li čestitar ili ne.

Zanimljiv je, uz njegov kratkorečenični stil, popis stanovništva u Pavkovićevom imeniku i baratanje mobitelom kad ne zna kome čestitati, a koga preskočiti.

Kopirati
Drag cursor here to close