Pregled tjedna

Kako to mi fini razbijamo zube drugima

Kolumna / Kolumne | 12. 06. 2017. u 07:24 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

5.6. – Ponedjeljak

Još jedan poraz Bosne i Hercegovine skrio se u galami oko mržnje.

''Nakon izmjena Zakona o krivičnom postupku u skladu s odlukom Ustavnog suda nitko više neće moći biti optužen za korupciju, pogotovo ne političari, ovim su nas definitivno pobijedili'', rekao je jedan tužitelj državnog tužiteljstva.

Nitko nije mrdnuo na ovu vijest. Čak ni oni koji tvrde kako je korupcija najveći problem ove zemlje. Svi su se oglasili o mržnjama. Neka se zna što nam je stvarno na prvom mjestu.

6.6. – Utorak

Skup podrške šestorici Hrvata u Mostaru u sklopu kojeg će se održati i koncert Marka Perkovića Thompsona (i obrnuto) puni medije. Čak je i organizatore iznenadilo toliko oglašavanje o koncertu da nisu uspjeli odgovoriti niti jednim priopćenjem.

S druge strane, Mostar se hvali velikim brojem turista, a nitko ne zna zašto se toliko čeka na predstavljanje službenog simbola grada.

Putnici slave. Godine gospodnje 2017. BiH se povezuje vlakom!

7.6. – Srijeda

I dok se zbog Mostara rasipaju i lome definicije fašizma, patriotizma i toga tko sve ima pravo na ovu zemlju, crne brojke govore da je najčvršća definicija u BiH ona o odlasku.

Naime, jedno istraživanje je pokazalo kako o odlasku iz BiH razmišlja 42,3 posto građana. Većina onih koji žele napustiti BiH su mlađi od 30 i većina od onih koji bi željeli otići su Hrvati. Spomenik odlasku već imamo. Ne bi bilo loše organizirati jedan koncert potpore ostanku.

8.6. – Četvrtak

Thompson je otpjevao svoje. Baloni su pušteni u zrak. Unatoč prizivanjima duhova i dušmana, sve je prošlo mirno da je i policija komotno mogla nastaviti štrajk.

9.6. – Petak

Blamaža. Nogometna reprezentacija BiH, puna velikih imena i ''najboljih ambasadora naše zemlje'', nemoć na terenu pretočila je u šaketanje. Nakon zviždanja grčkoj himni i pokazivanja nezadovoljstva na tribinama, loptanje je preraslo u šaketanje.

Čudno, kako to da mi, tako fini, krasni i pošteni, zviždimo drugima i lomimo im zube.

10.6. – Subota

Pao je još jedan mali zrakoplov. Na sreću, u nesreći kod Konjica nije bilo smrtno stradalih. Zrakoplov je pao točno mjesec dana nakon tragedije u Mostaru. Još se čeka službeno izvješće istrage pada zrakoplova u kojem je život izgubilo pet ljudi.

11.6. – Nedjelja

Prošao je još jedan vatreni tjedan u BiH. Opet su se dokazivale ljubavi i mržnje. Opet su jedni mogli, drugi nisu, jedni trebali, drugi nisu. Opet se zavrtjela ista priča za novo aktiviranje predizborne kampanje koja samo u Bosni i Hercegovini kreće godinu dana prije izbora, a nikada ne završi.

Onda, kad nekome na pamet padne kakvo predizborno obećanje, ušutka ga se. Ili etiketom da je neprijatelj i tuđi igrač, ili nekim važnijim skandalom. Do sljedećeg predizbornog ciklusa i cirkusa.

Kopirati
Drag cursor here to close