Pregled tjedna

Jedina kolektivna radost u zemlji bez praznika

Kolumna / Kolumne | 01. 05. 2017. u 07:40 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

24.4. – Ponedjeljak

Najveći u Bošnjaka napokon je progovorio o tome kako i zašto se njegova supruga na tuzlanski sastanak dovezla u Škodi Predsjedništva BiH.

Kaže Bakir Izetbegović kako bošnjačkoj i njegovoj prvoj dami Sebiji prijete. Pa da bi ona sigurno stigla do svojeg odredišta, član Predsjedništva dao joj je službeno vozilo. Isti taj član Predsjedništva i stranka kojoj predsjedava često je govorio kako se ne smije krčmiti država, kako se treba odgovorno ponašati kad je u pitanju državna imovina i što li sve ne.

A onda je on, umišljeno najveći, koji je na pragu da uništi i stranku i državu, uzeo sebi za pravo da državu pretvori u sluškinju njegove supruge, kojoj je, čini se i sam najveći sluga. Jer, valja pretrpjeti sve te blamaže, samo da bi Sebija bila sigurna. Da je najveća.

25.4. – Utorak

Zaboravljeni branitelji poručili su kako će poduzeti sve da ih se shvati ozbiljno. A onda odu na granice i blokiraju promet pa dođe policija i rastjera ih kao skupinu dječaka. Do tada neki drugi branitelji, malo vjerniji sustavu i sistemu, tvrde kako razloga za prosvjede nema.

Tako je to kod nas. I ozbiljna borba ispada neozbiljna, a ista kasta redovito ima dvije medalje. Postoje, naime, branitelji koji su se jako dobro borili. No, postoje oni drugi koji su se borili još bolje. Ali za sebe.

26.4. – Srijeda

Policija u HNŽ-u misteriozno je odustala od prosvjedne šetnje. Čini se kako u BiH nikome nije dovoljno loše. O razlozima odustajanja svašta se priča. Navodno su dobili obećanje da će nekome njihovome biti osiguran posao ako odustanu. A gdje ima priče ima i istine.

27.4. – Četvrtak

''Nemojmo se zanositi da će se vratiti oni koji su otišli iz BiH'', rekao je u svojevrsnom odgovoru biskupu Komarici predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i izazvao more reakcija na društvenim mrežama.

Reagiraju uglavnom oni koji su napustili BiH navodeći kako ne mogu vjerovati da je prvi u Hrvata rekao da oni koji odlaze nisu prepoznali vrijednosti koje BiH nudi.

Usput, Papa se još uvijek vozi u nekom tamo Fordu.

28.4. – Petak

Krenule su prve osvete policiji u Hercegovini. Pao je prvi radar. Sve ostalo se smiruje. Pred neradničkom Bosnom i Hercegovinom produženi je vikend zbog slavljenja rada.

29.4. – Subota

Ponovno smo se zadužili. Svjetska banka dala je 56,6 milijuna eura za reformu financijskog sektora. Opet ćemo vraćati neki kredit a da od njega nikakve koristi nećemo imati.

30.4. – Nedjelja

Sve oči uprte su u nebo. Nakon što je snijeg zabijelio neke dijelove BiH, jedina kolektivna radost u zemlji bez praznika strahuje da bi ju moglo pokvariti loše vrijeme.

Prvomajski roštilj, pa iako se na njemu znojio i kilogram paprika, jedini je užitak u ovoj zemlji. Uz stotine tisuća nezaposlenih, stotine tisuća robova na crno, stotine tisuća radnika bez valjanih prava, najvažnije je proslaviti praznik rada.

Kopirati
Drag cursor here to close