Pregled tjedna

Entitetske granice otporne na zrak

Kolumna / Kolumne | 28. 12. 2015. u 08:17 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21.12. –Ponedjeljak

Trebalo je skoro mjesec dana da se službeno upozore ljudi u Sarajevu kako je opasno izlagati pluća nečemu što se zove sarajevski zrak. Tako je disanje u Sarajevu postalo još jedan dokaz nakaradnog funkcioniranja države – tek kad društvo ozbiljno zakašlje i kad se krene trovati, odgovorni se probude i kažu kako bismo trebali upaliti škrge jer smo se razdisali.

22.12. – Utorak

Uhićeno je 11 osoba koje su planirale napade za Novu godinu. Navodno su bili i u dosluhu s onima koji su financirali odlazak na, popularno nazvana, strana ratišta i vrbovali su bezidejne mladiće da idu u nečiji tuđi rat.
Otac jednog od uhićenih kaže kako njegov sin nema veze s terorizmom jer, da ima, on bi mu sam presudio. Sjetimo se oca ubojice iz Rajlovca. I on bi svojem sinu presudio da je znao. Ali nije.
No, zato se država ne sjeća nekih drugih očeva i sinova. Svi su zaboravili obavještajca s petardom.

23.12. – Srijeda

Martin Raguž, po mnogima najdugovječniji političar u BiH – po pitanju nebavljenja niti jednim poslom osim politikom od kad zna za sebe – dao je ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a 1990. Njegova leđa nisu izdržala ni saginjanje ni uspravljanje. Nebitno. U političkoj bari ima toliko lopoča na kojima sjede (bes)kičmenjaci da će Raguž vrlo brzo pasti u zaborav.

24.12. – Četvrtak

Hrvatska sapunica u kojoj se za sapunjanje pobrinuo mostonoša Božo Petrov završila je dramatičnim preokretom, pa Most ide u koaliciju s naljućenim HDZ-om. Kao posljednji balončić napuhano je ime političkog anonimca, nepoznanice za Google budućeg premijera Tihomira Oreškovića, čovjeka koji će na lomljivom hrvatskom pokušati dirigirati vladom pogubljenog europskog susjeda.

Badnjak je. Dok romske trube odzvanjaju Mostarom, mediji pišu o gladnima koje nasićuju i golima koje oblače. Izvlače se dobre priče. Kao da su goli goli i gladni gladni samo jedan dan.

25.12. – Petak

Božić. Miruje politika. Tek se tu i tamo provuče božićna čestitka velikih grješnika iz fotelja. Žele nam dobro. Ni jedan jedini dan u godini nisu iskreni.

26.12. – Subota

''Zrak u FBiH enormno zagađen: Izbjegavati boravak na otvorenom!'', objavila je državna televizija.
I zrak i zagađenje poznaju entitetske granice.

27.12. – Nedjelja

U Kini se nakon rudarske nesreće ubio vlasnik rudnika. Kod nas ne postoji grižnja savjesti. Nagledali smo se nesreća i uzdizanja na nečijim smrtima.

Kopirati
Drag cursor here to close