Pregled tjedna

Bila jednom tri brata. I sva trojica poginula su bezveze

Kolumna / Kolumne | 07. 03. 2016. u 08:43 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

29.1. – Ponedjeljak

Na ''viška'' dan u godini u povijesti BiH dogodilo se puno bitnih stvari. Jedna od njih je referendum o samostalnosti, koja se, nakon te prijestupne, svake godine pretresa iznova. Tko je htio da BiH bude samostalna, tko je htio da ostane u krnjoj Jugoslaviji, tko je u pravu, tko je u krivu - bezbroj pitanja bez odgovora i dva desetljeća nakon toga se ponavljaju.
Tog prijestupnog dana deblokirano je i Sarajevo. Najduža opsada u novijoj povijesti prestala je, a opsadno stanje traje i dalje. Pogotovo opsada Sarajeva Sarajevom.
U povijesti bi trebalo biti zapisano i da je prijestupnog dana prijestupne 2016. politička javnost u BiH između redaka raspravljala treba li Fahrudin Radončić zamijeniti Denis Zvizdića u premijerskoj fotelji.

1.3. – Utorak

Ovisna zemalja proslavlja Dan neovisnosti. Dužnosnici s plaćama iz proračuna sole pamet o patriotizmu. Svi drugi gledaju u daljinu. Samo je odlazak istinsko slavlje u BiH.

2.3. – Srijeda

Dok se javnost zabavlja viješću da je ukinut bijeli kruh, kojeg mnogi u zemlji ne znaju ni pojasniti, korisnici Narodne kuhinje u Tuzli blokirali su cestu, jer nisu dobili - kruh.
Toliko se galame u ovoj zemlji podiže za stvari koje ne shvaćamo, da nam pred nosom prolaze stotine opipljivih problema koje ne vidimo. Ako ih i vidimo, kažemo da ima važnijih stvari. A sudeći po ovome, čini se da nam je uvijek važniji njihov nego naš kruh.

3.3. – Četvrtak

Nakon niza najava da se zbog ključanja granica u regiji izbjeglička ruta okreće prema BiH, odgovorni u ovoj zemlji ponosno nas uvjeravaju kako ni izbjeglice ne žele doći kod nas.

4.3. – Petak

Fahrudin Radončić mora nazad iza rešetaka. Naime, Sud je zaključio da je prekršio određene mu zabrane, pa je ismijani kućni pritvor, čiji su prizori zatrpali društvene mreže, ipak svrstan u pretjerivanje.
Radončić je pogriješio jer je odmah stao pred medije, a i promašio je kat svojeg tornja, pa je umjesto u kućnom pritvoru završio na zabavi.

5.3. – Subota

U škole će ići onaj broj učenika za koji se procijeni da će naći posao. Zvuči tako proučena odluka Vlade HNŽ-a o jednoj reformi. Čini se kako će školske klupe uskoro biti prazne.

6.3. – Nedjelja

Čak ni uvođenje novih ''lajkova'' na Facebooku nije pomoglo tragediji u Goraždu da se probije do srca osjetljivih građana BiH. Dok su se profilne fotografije bojale zastavama po potrebi, a lajkovi oštre i tupe na njihovim i našima, jedna mala smrt provukla se nijemo. Kao da smo namjerno zažmirili pred njom kako bismo sami sebe slagali da nismo na dnu.

Jedan se otac, nakon što je obišao grobove svoje u ratu poginule braće, ubio ostavivši pismo u kojem vlast moli da mu zaposli djecu.
Bila jednom tri brata. I sva trojica poginula su bezveze. Jer, mjesta za običnu djecu nema.

Nema, nema i nema.

Kopirati
Drag cursor here to close