Info vodič

Stem sajam

Info vodič

Stem sajam

Kategorija: Obrazovanje

Ukratko

Ovog tjedna, kada se slavi 30. rođendan UN Konvencije o pravima djeteta, obilježava se Međunarodni dan dječijih prava, te Međunarodni tjedan obrazovanja, iz Unicef-a posebno žele skrenuti pažnju na pravo na razvoj, pravo na adekvatan životni standard i pravo na obrazovanje.

Tim povodom, 19. i 20. studenog pozvali su učenice i učenike nekoliko bh. škola da pokažu na koji način oni zamišljaju rješenja određenih problema kroz upotrebu znanosti, tehnologije, inžinjerstva i matematike, odnosno, kroz STEM oblasti. Oni će svoje radove prezentirati na STEM sajmu u Mostaru koji se organizira u sklopu provedbe projekta Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini (ENABLE BiH), koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Također, bit će ovo i prilika za učenje za njih, jer će se među govornicima naći i inženjerka robotike Maja Hadžiselimović (MRK Systeme GbmH), Tomislav Čleković i Mislav Šramek inženjeri u kompaniji Rimac automobili, istraživači na projektu Sharklab Andrej Gajić i Adla Kahrić (National Geographic), direktorica asocijacije Bit Alijansa Tatjana Vučić, istraživač u oblasti fizike Admir Greljo (CERN), profesor matematike Ismar Volić (Wellesley College), Luka Vučina i Marin Bevanda, osnivači kompanije Amplius elecrtonics, kao i najbolje plasirani bh. tenisač i ambasador Save the Children-a Damir Džumhur.

Predstavnici medija pozivaju se da prisustvuju ceremoniji otvorenja STEM sajma u prostoru Tehnološkog Parka Intera u Mostaru, 19. studenog u 13 sati. Termin predviđen za davanje izjava za medije je od 12:30 do 13 sati.

Vrijeme
19. 11. 2019. u 13:00
19. 11. 2019. u 15:00
Lokacija
Mostar

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close