Info vodič

Promocija CD izdanja - Uspavanke iz BiH

Info vodič

Promocija CD izdanja - Uspavanke iz BiH

Kategorija: Kultura

Ukratko

BH radio 1 ovih dana obilježava 15 godina serijala emisija 'Selu u pohode'. Ova emisija redovno donosi zanimljive priče iz medijski često zapostavljenih krajeva naše zemlje, ispunjavajući ujedno i jednu od zadaća BHRT-a kao javnog emitera, a to je bilježenje, promoviranje i čuvanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Jedan od skoro pa odumirućih segmenata te baštine je i uspavanka, što je bio povod za BH radio1 i urednicu serijala Enisu Hajdarević-Šojko da, u suradnji sa Muzičkom produkcijom BHRT-a, priredi CD izdanje 'Uspavanke iz BiH', sa 23 uspavanke snimljene na terenu i dodatnih pet tradicionalnih uspavanki koje je za arhiv Muzičke produkcije BHRT-a još 1976. godine snimila njihova uvažena interpretatorka narodne glazbe Emina Zečaj.

Promocija CD-a bit će upriličena u srijedu, 11. prosinca, od 12 sati, u koncertnoj dvorani Muzičke akademije u Sarajevu.

O značaju uspavanke kao specifičnog segmenta naše nematerijalne baštine na promociji će, pored autorice prof. Enise Hajdarević-Šojko, govoriti i recenzent ovog izdanja - etnomuzikologinja prof.dr. Tamara Karača - Beljak, uime Centra za Muzičku edukaciju pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu prof.dr. Nerma Hodžić - Mulabegović, te gosti Rasim Hamidović iz Kalesije i fra Mato Topić iz Prozor-Rame.

Osim govornog dijela promocija će biti prilika da čujemo kazivačice uspavanki iz okoline Vareša, Kalesije i sa Pala koje će se predstaviti u tradicionalnim nošnjama svog kraja.

Vrijeme
11. 12. 2019. u 12:00
11. 12. 2019. u 13:00
Lokacija
Sarajevo

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close