Info vodič

Predstava Romska bajka

Info vodič

Predstava Romska bajka

Kategorija: Kultura

Ukratko

12. decembra publici u Kulturnom centru Altindag Visoko sa početkom u 19,30 sati eMTeeM nudi desetu izvedbu predstave "ROMSKA BAJKA".

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić. U predstavi igraju: Sara Kljajić, Emana Tabaković, Almedina Mukabel, Arduana Macić, Dino Gluhović, Teo Sandžaktar, Adin Marić i Miran Bečević, a predstavu je režirao Sead Đulić.

Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu.

Cilj ove predstave je upoznati, prije svega mlade ljude, sa kulturom, običajima, porijeklom i slično najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju.

Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo sa generacije na generaciju.

Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma.

Nakon predstave biće upriličena i radionica o predrasudama na kojoj će se otvoriti pitanja na bazi vlastitih iskustava i našeg odnosa prema drugom i drugačijem. Predstava se igra u okviru projekta "Teatrom protiv predrasuda" što ga Mostarski teatar mladih realizuje uz podršku Pro-Budućnosti  i uz podršku USAID-a. 

Vrijeme
12. 12. 2022. u 19:30
12. 12. 2022. u 21:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close