Info vodič

Manifestacija u Blagaju

Info vodič

Manifestacija u Blagaju

Kategorija: Kultura

Ukratko

Blagaj, 24.02.2021.godine 

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

POŠTOVANI,

JAVNA USTANOVA „DOM KULTURE“ BLAGAJ, VEČERAS, U ČETVRTAK 09. MARTA SA POČETKOM U 19 00  U SALI DOMA KULTURE BLAGAJ ORGANIZUJE SVEČANO OTVORENJE MANIFESTACIJE „600 GODINA OD PRVOG PISANOG POMENA GRADA BLAGAJA“. 

MANIFESTACIJA JE ZAMIŠLJENA TAKO DA SE NJENI PROGRAMI ODVIJAJU TOKOM CIJELE 2023.GODINE KAO ŠTO TO OVAJ JUBILEJ I ZAHTJEVA.

OVA GODINA JE POSEBNO ZNAČAJNA ZA BLAGAJ, JER OVE GODINE OBILJEŽAVA 600 GODINA OD PRVOG  PISANOG SPOMENA SVOG IMENA U ISTORIJSKIM SPISIMA.

IAKO PRVI INDIREKTNI PISANI SPOMEN BLAGAJA POTJEČU IZ  DJELA BIZANTIJSKOG CARA KONSTANTINA PORFIROGENITA NASTALOG IZMEĐU 948. I 952. GODINE U KOJIMA SE SPOMINJU DVA GRADA - BONA I HUM, NALAZIMO DA PRVI PISANI IZVOR U KOJEM SE SPOMINJE JE UGOVOR O MIRU IZMEĐU VOJVODE SANDALJA HRANIĆA I MLEČANA IZ  1423. GODINE IZDAT “U NAŠEM GRADU BLAGAJU”. U 15. VIJEKU SPOMINJE SE U SVE TRI POVELJE ARAGONSKO-NAPULJSKOG KRALJA ALFONSA V.

MANIFESTACIJU SAČINJAVAJU SLIJEDEĆI PROGRAMI:

VEČERAŠNJA IZLOŽBA „BLAGAJ KROZ 20 STOLJEĆE“, U ORGANIZACIJI MUZEJA HERCEGOVINE

U SUBOTU 11.MARTA „VEČE FOLKLORA I SEVDAHA“ U ORGANIZACIJI KUD BLAGAJ.

PETAK 17.MART KNJIŽEVNO VEČE „BLAGAJ BOSNOM ŽUBORI“,

SUBOTA 18, MARTA „VEČE DUHOVNE MUZIKE – HOR MOŠUS IZ BRČKOG“,

21. MART IZLOŽBA STARIH FOTOGRAFIJA „BLAGAJ KROZ OBJEKTIV“ U ORGANIZACIJI NVO NOVI VAL BLAGAJ.

23. APRILA MANIFESTACIJU NASTAVLJAMO SA PRIGODNIM KONCERTOM,

NAJVAŽNIJI SADRŽAJ OVE MANIFESTACIJE JE NAUČNI SKUP NA KOJEM ĆE 6 EMINENTNIH STRUČNJAKA PREDVOĐENIH PROFESOROM EMERITUSOM DOKTOROM ENVEROM IMAMOVIĆEM KROZ SVOJE NAUČNE RADOVE OBRADITI OVAJ ISTORIJSKI SEGMENT BLAGAJA, ČIJI RADOVE ĆE BITI OBJAVLJENI  KROZ „ZBORNIK RADOVA“. DATUM ODRŽAVANJA NAUČNOG SKUPA ĆE BITI NAKNADNO UTVRĐEN I JAVNOST ĆE BITI NA VRIJEME OBAVJEŠTENA.

PO OBJAVLJIVANJU ZBORNIKA RADOVA BIT ĆE UPRILIČENO I SVOJEVRSNO SVEČANO ZATVARANJE MANIFESTACIJE A O DATUMU ISTOG JAVNOST ĆE BITI NA VRIJEME OBAVJEŠTENA.

 

POKROVITELJ MANIFESTACIJE JE MINISTARSTVO OBRAZOVANJA, NAUKE KULTURE I SPORTA HNK NA ČELU SA MINISTROM GOSPODINOM RAŠIDOM. 

S POŠTOVANJEM,

                        Direktor 

                    Saudin Guja s.r.

Vrijeme
09. 03. 2023. u 19:00
09. 03. 2023. u 21:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close