Info vodič

Borba protiv klimatskih promjena u BiH ne može čekati

Info vodič

Borba protiv klimatskih promjena u BiH ne može čekati

Kategorija: Razno

Ukratko

Ujedinjeni narodi (UN) i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP), zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Italijom, Francuskom, Švedskom i Čileom, organiziraju online interaktivni događaj na visokom nivou "Borba protiv klimatskih promjena u Bosni i Hercegovini ne može čekati", u petak 11. prosinca 2020. godine u 11 sati, u hotelu Holiday, Zmaja od Bosne, 4 Kongresna sala, Sarajevo.

Ovaj događaj se organizira u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom prostornog planiranja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma.

Klimatske promjene najveći su izazov sa kojim se čovječanstvo danas suočava. Bosna i Hercegovina, kao zemlja u kojoj su negativni efekti klimatskih promjena već jasno vidljivi, prepoznaje važnost rješavanja ovog izazova i nastoji učiniti ove inicijative uspješnima.

Zajedno s drugim zemljama širom svijeta, Bosna i Hercegovina podiže svoj nacionalno utvrđeni doprinos kako bi ograničila porast globalne temperature na 1,5° C kako bi ispunila ciljeve Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i tako osigurala svoju budućnost prelaskom na niskokarbonsku privredu, postići ciljeve održivog ekonomskog razvoja i socijalne kohezije.

Događaj će pružiti dinamičan uvid u to kako su ove ambiciozne obaveze globalne klimatske promjene pretvorene u akciju i pozitivne prilike u svakodnevnom životu Bosne i Hercegovine. U njemu će se naći neke od najatraktivnijih aktivnosti i projekata vezanih za klimatske promjene u zemlji, ali takođe će promovisati lokalne šampione, korisnike i vođe u klimatskim promjenama.

Izjave za medije planirane su u 10:30 sati, hotel Holiday, Zmaja od Bosne 4, konferencijska sala UNA.

Govornici:

  • Dr Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini
  • Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini
  • H.E. Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini
  • H.E. Christine Toudic, ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini
  • Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovin
  • NJ.E.  Nicola Minasi, ambasador Italije u Bosni i Hercegovini
  • NJ.E.  Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini
Vrijeme
11. 12. 2020. u 11:00
11. 12. 2020. u 13:00
Lokacija

Ostali info vodiči

Drag cursor here to close