Terzić

Za sedam godina građanima BiH bit će bliže more

Prvi strojevi na gradilištu kod Mostara očekuju se najranije sredinom iduće godine, a kompletna dionica od Ovčara do Mostara bit će sagrađena u roku od šest godina.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 06. 2019. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani BiH za sedam bi godina mogli znatno skratiti put do mora, jer se očekuje da bi u tom razdoblju mogao biti završen autoput od Ovčara, preko Konjica, do Mostara. Istovremeno, sredinom iduće godine u promet bi trebali biti pušteni novi kilometri autoputa na Koridoru VC, i to na Zeničkoj zaobilaznici, objavio je Dnevni avaz.

Naime, direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić potvrdio je sarajevskim novinama kako su počeli razgovori s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Europskom investicijskom bankom (EIB) o osiguranju 600 milijuna eura kredita za gradnju autoputa na Koridoru VC, točnije dionice Ovčari - Mostar sjever, što uključuje i zahtjevni tunel Prenj dužine 12 kilometara.

''Za dionicu Mostar sjever — Mostar jug imamo ponudu komercijalnih banaka sa sjedištem u BiH i EBRD-a da kreditiraju s 240 milijuna eura. Dakle, našli smo financije, znači to je zaokružena financijska konstrukcija za 51 kilometar'', dodao je Terzić.

Rekao je kako se prvi strojevi na ovom budućem gradilištu očekuju najranije sredinom iduće godine, a kompletna dionica od Ovčara do Mostara bit će sagrađena u roku od šest godina.

''Rok za tunel Prenj je šest godina, ali u tom razdoblju može se završiti kompletna dionica'', pojasnio je Terzić.

O ovome se u ponedjeljak razgovaralo i na sjednici Vlade koja je dala suglasnost razgovore s međunarodnim kreditorima.

Kada je riječ o ovogodišnjem planu Autocesta, koji je, također, odobrila Vlada, Terzić je istaknuo kako se od kolovoza otvaraju tri nova gradilišta.

''Počinje gradnja 11 kilometara oko Počitelja ka jugu, odnosno most Počitelj i dionica prema Zvirovićima, zatim tunel Ivan i tunel Zenica. Time ćemo u gradnji imati još 41 kilometar autoputa. Prve dionice bit će puštene u promet sredinom iduće godine, točnije Zenička zaobilaznica'', rekao je Terzić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close