Mostar

Vlada HNŽ-a ostaje podstanar, Ero i veliki projekt na čekanju

Usvojena je i odluka o nastavku izmirenja financijskih obveza prema Gradu, do konačnoga prelaska Vlade u novu zgradu…
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 06. 2023. u 14:16 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije Vlade Hercegovačko-neretvanske županije ostat će u zgradi Đačkog doma u Mostaru, odlučila je tehnička Vlada HNŽ-a na 203. redovitoj sjednici koja je održana danas.

Kako je priopćeno nakon sjednice koja je održana u Mostaru, usvojena je ''Odluka o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o zakupu poslovnih prostorija s Gradom Mostarom kojom je reguliran nastavak boravka institucija Vlade HNŽ-a u zgradi Đačkoga doma''.

Uz to, usvojena je i odluka o nastavku izmirenja financijskih obveza prema Gradu, do konačnoga prelaska Vlade u novu zgradu koja će biti uređena u prostorima bivšega hotela Ero.

Naime, županijska Vlada bila je dužna Gradu Mostaru novac za zakup prostorija koji su koristili pa se nakon sudskih presuda dogovorio način izmirenja dugovanja.

Mostarsko Gradsko vijeće je na posljednjoj sjednici 2021. godine izglasalo je suglasnost s dogovorom Grada i Vlade Hercegovačko-neretvanske županije o otplati duga.

Oprošteno 5 milijuna KM

Prema usvojenoj odluci, do 31. prosinca 2025. godine Vlada Hercegovačko-neretvanske županije trebala bi Gradu Mostaru isplatiti 7.778.080,47 KM dugovanja po sudskim presudama.

Navedeno je da ukupan dug Županije prema Gradu Mostaru iznosi 7.778.080,47 KM, a da ukupan iznos zakonskih zateznih kamata iznosi 5.431.219 KM, koji nije unesen u isti, te da se ''Sporazum  dostavi Gradskom vijeću Grada Mostara koji bi kao predstavničko tijelo Grada Mostara, jedino moglo donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja navedenog iznosa''.

Županija je Gradu do kraja 2021. godine trebala isplatiti milijun maraka, do kraja 2022. godine milijun, a po dva milijuna 2023. i 2024. Posljednju ratu od 1,7 milijuna KM Županija bi trebala platiti do kraja 2025.

Zamjerke za ovakav dogovor odnosile su se na primjedbe da je Mostar oprostio previše Vladi budući da je Sporazumom koji su potpisali mostarski gradonačelnik Mario Kordić i premijer u tehničkom mandatu, Nevenko Herceg, Grad Mostar kantonu oprostio dug od 5,4 milijuna KM zateznih kamata.

Prihvatljiva ponuda za Đački dom

Novac, koji Vlada uplaćuje, Grad, prema tadašnjim najavama koristit će za oživljavanje Zračne luke Mostar.

Kad je u pitanju hotel Ero, kojeg je Vlada kupila za 10.5 milijuna KM od Zavoda mirovinsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH, sve je još uvijek u fazi mirovanja, a samim tim i rješavanje Đačkog doma za kojeg nam je ranije potvrđeno da bi mogao biti novi stambeno-poslovni centar.

Potvrdio je to prije pet godina tadašnji gradonačelnik Ljubo Bešlić rekavši kako je Grad dobio ''jednu prihvatljivu ponudu''.

''Za sada imamo jednu prihvatljivu ideju koja bi bila sigurno nešto novo u gradu Mostaru. Riječ je o izgradnji velike nove poslovne zgrade koja bi se mogla raditi u kombinaciji javno-privatnog partnerstva. Tu bi bila smještena gradska administracija uz poslovni dio zgrade za razne tvrtke s velikom podzemnom garažom, za što je urađen prijedlog idejnoga rješenja. Kako se ne zna kada će se preseliti Vlada HNŽ, u ovom trenutku samo prikupljamo ideje, od kojih će se jedna u budućnosti realizirati'', rekao je tada Bešlić.

Kopirati
Drag cursor here to close