Postoji razlog

VIDEO | Zašto nas zaobilaze strani investitori?

Iako podaci kažu da manji broj stranih investicija dolazi zbog problema u Europi, zemlje regije nemaju toliku refleksiju na povlačenje investitora.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 01. 2023. u 07:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok čekamo svjetske brendove poput Starbucksa, Lidla ili IKEA-e, suočeni sa lošom reklamom povlačenja McDonald'sa z naše zemlje, pitamo se da li vlasti vode računa o tome kako privući strane investicije.

Iz godine u godinu broj stranih investitora se smanjuje, a time i kapital koji ostavljaju u našoj zemlji.

Tako je i u prošloj godini zbilježen pad. Ekonomisti smatraju da se ovo pitanje mora ozbiljno shvatiti i što više raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta, javlja BHRT.

Manji priljev investicija

Posljednji podaci Centralne banke BiH kažu da je priljev stranih investicija u našoj zemlji za prvih devet mjeseci prošle godine manji za 26,6 posto. Brojke kažu da je priliv stranih investicija iznosio 840,8 milijuna maraka.

''Ono što je najatraktivnije za strane investitore je bankarski sektor, i financijski sektor ne samo banke nego i osiguravajuće i slične insititucije koje se bave financijim uslugama... Podaci govore da su tri zemlje koje su najviše investirale Švicarska, Turska i Velika Britanija. Poslije njih slijede Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Njemačka'', kaže Milica Marković, direktorica FIPA-e

Iako podaci kažu da manji broj stranih investicija dolazi zbog problema u Europi, zemlje regije nemaju toliku refleksiju na povlačenje investitora. Srbija prednjači po ulaganjima. To nas ponovo vraća na stare probleme koje naša zemlja ima kada je riječ o ovom sektoru, a to su prije svega politička nestabilnost, dugotrajne procedure i sporost sudova.

Na dnu ljestvice Svjetske banke

Godinama je BiH na dnu ljestvice Svjetske banke kada je riječ o zemljama u koje treba investirati. Duind biznis lista kaze da za osnivanje firme u BiH potrebno je 80 dana i 13 različitih procedura. Na tom polju BiH ne napreduje.

Ekonomisti smatraju da manje investicija, a time i manje novca osiromašuje zemlju te se mora voditi više računa da se poboljša slika zemlje.

''Zaista je svakom ulagaču koji želi pošteno da posluje u BiH teško izboriti se sa svim tim preprekama, uopće početi ulaganje kroz svu tu problematičnu administraciju i sporije procedure i bez bilo kakvih potplačivanja, podmečivanja, i političkih veza jenostavno uspješno pokrenuti poslovanje i nastaviti ga ponovno profitabilno uz sve ove probleme'', kaže Igor Gavran, ekonomski analitičar.

''Znači onog momenta kada mi poboljšamo uvjete poslovanja u BiH za bilo koga tko u BiH posluje onda će i doći strani ulagači'', dodaje.

''Najbolji put za privlačenje stranih investicija bi bio stabilno okruženje, pravna sigurnost, politička stabilnost, efikasna javna administracija tu u sve procesi gdje mi jako puno zaostajemo i gdje imamo jako male pomake, tako da, nažalost, ni u nekom srednjeročnom roku ne možemo očekivati neke pomake'', ističe ekonomist iz Banja Luke Saša Grabovac.

Imajući u vidu sve ove stavke ne treba da čudi da i oni koji se odluče otvoriti tvrtku u BiH ipak za sjedište koriste druge, razvijenije zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close