Novi dom vlasti

Ušminkani Ero: Pogledajte kako će izgledati nova zgrada vlade u Mostaru

Vlada se za kupovinu Ere zadužila 11 milijuna maraka kod Razvojne banke FBiH, a primopredaja objekta završena je 2018. godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 12. 2020. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije objavila je u srijedu kako će izgledati obnovljeno izdanje hotela Ero u Mostaru nu kojeg bi nakon rekonstrukcije trebala useliti, iako je projektna dokumentacija još u procesu izrade.

Naime, županijska Vlada je na 130. sjednici usvojila ''Izvješće o implementiranju Projekta energetske učinkovitosti, kao i obnovi, izgradnji i rekonstruiranju javnih objekata u HNŽ-u (2015. – 2020.)'' te ga poslala Skupštini HNŽ-a na razmatranje.

Foto: Bljesak.info / Hotel Ero

Među pobrojanim projektima nalazi se i objekt hotela Ero koji je, nakon što je kupljen od Federalnog zavoda za mirovinsko osiguranje, planiran za smještaj tijela i organa HNŽ-a.

Kako je u veljači za Bljesak.info potvrdio glasnogovornik Vlade HNŽ-a Pero Pavlović, natječaj za idejno rješenje projekta preseljenja je okončan, nakon čega će se pristupiti u izradu glavnog projekta.

''Mi ćemo tek iz glavnog projekta moći okvirno govoriti koliko nas posla čeka da bismo hotel Ero prilagodili onome što je njegova nakana nakon što smo ga kao Vlada kupili'', rekao je ranije Pavlović.

Dodao je kako je ''o rokovima vrlo nezahvalno govoriti'', ali da očekuju da bi ''ova ali i sljedeća trebale biti godine u kojima će se završiti ove proceduralne radnje oko izbora izvođača, uvesti izvođača u rad i krenuti pripremati objekta za namjenu za kojeg smo ga kupili, u 2021. godini''.

Glasnogovornik Pavlović u veljači nam nije mogao reći koja tijela će biti smještena u zgradu Ere zbog toga što bi to tek trebalo biti poznato nakon izrade kompletne dokumentacije, iako je tri mjeseca ranije objavljen prijedlog novog smještaja.

Foto: Bljesak.info / Prijedlog smještaja u hotel Ero

''Funkcionalnu prenamjenu objekta potrebno je izvršiti kroz sve etaže. Radna skupina za smještaj županijskih tijela i organa županijske uprave Vlade HNŽ dala je prijedlog rasporeda pojedinih organa vlasti po katovima. Prijedlog je baziran na pretpostavci od ioko 10 četvornih metara prostora potrebnih po jednom zaposleniku'', stoji u projektnom zadatku za izradu idejnog i glavnog projekta, po kojem bi ured predsjednika vlade bio smješten na mansardi.

Projektni zadatak, navode, tretira prilagodbu hotela "Ero" u poslovni prostor za smještaj 600 zaposlenih u 19 organa vlasti HNŽ-a, koji trenutno imaju oko 500 uposlenika, a po pravilnicima o unutarnjoj organizaciji planirano je da imaju 659 uposlenika. Standard za ovaj tip objekta je 7 četvornih metara po zaposleniku. Ovaj projektni zadatak, tvrde, predviđa 10m2 po zaposleniku, jer dio prostora treba biti rezerviran za urede rukovoditelja.

U objavljenom Izvješću je navedeno kako je i dalje ''u tijeku izrada idejnog i glavnog projekta''.

Podsjećamo, Vlada se za kupovinu Ere zadužila 11 milijuna maraka kod Razvojne banke FBiH, a primopredaja objekta završena je 2018. godine.

Foto: Bljesak.info/Screenshoot / Novi izgled hotela Ero

Predsjednik Vlade i zastupnik u Skupštini HNŽ-a, Nevenko Herceg u predgovoru Izvješća naveo je, između ostalog, kako uređeniji objekti utječu na smanjenje migracije stanovništva.

''Utopljavanje, odnosno tehničko, sadržajno i vizualno unaprjeđenje tih objekata, dakle ambijentalno uređenje naših sredina, poglavito onih urbanih, značajno podiže standard boravka i rada u njima, uvjete za izvođenje nastavnog procesa, uvjete za liječenje, uvjete za obavljanje administrativno-upravnih poslova, itd. Sve to podiže i razinu kvalitete življenja u našim gradovima i općinama odnosno djeluje i na smanjenje trenda iseljavanja, čime izravno doprinosimo našim nastojanjima u očuvanju i unaprjeđenju postojeće demografske slike HNŽ-a'', naveo je Herceg.

Kopirati
Drag cursor here to close