Sjednica u Mostaru

UO UNO omogućio olakšice za rudnike i željeznice

Prednacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je pripremio UNO radi usklađivanja s europskim direktivama, dobio je danas podršku Upravnog odbora.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 12. 2018. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Rudnik Olovo

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH usvojio je na sjednici u Mostaru odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća cestarina, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima, termoelektranama, željezničkim poduzećima i domaćem gospodrastvu. 

Prednacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je pripremio UNO radi usklađivanja s europskim direktivama, dobio je danas podršku Upravnog odbora nakon čega će u daljoj proceduri biti kreiran nacrta ovog zakona i upućen u proceduru usvajanja. 

UO UNO usvojio je Odluku o utvrđivanju Carinske tarife za 2019. godinu koja će biti upućena u dalju proceduru Vijeću ministara BiH, te Odluku o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2019. godine koja iznosi 12 posto i odnosi se na određena carinska dugovanja. 

Na današnjoj sjednici razmatrano je informacija o stanju i aktivnostima UNO BiH za  devet mjeseci 2018. godinu, gdje se navode podaci o povećanju prihoda od PDV-a. 

Iz UNO su potvrdili da ni na današnjoj sjednici nije bilo suglasnosti među entitetskim predstavnicima za podršku odlukama koje se odnose na privremena poravnanja za protekle godine, ali i za 2018. godinu. 

Također, nije usvojena ni odluka o utvrđivanju privremenih koeficijente za raspodjelu sredstava u razdoblju listopad-prosinac 2018. godine. 

Članovi UO nisu postigli suglasnost o prijedlogu UINO o rješenju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 milijuna KM glavnice uz pripadajuću kamatu zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close