Priprema BiH za EU

Ulažu u nas - 3,8 milijuna eura za bolju kvalitetu zraka

Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA) sprovodi “IMPAQ”, trogodišnji projekat za borbu protiv zagađenja zraka.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 10. 2020. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi pripremili BiH za ulazak u EU Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA) sprovodi “IMPAQ”, trogodišnji projekat za borbu protiv zagađenja zraka vrijedan 3,8 milijuna eura

Prije nego što ispuni uvjete za ulazak u EU, Bosna i Hercegovina treba poboljšati kvalitetu zraka i upravljanje kvalitetom zraka. Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Bosna i Hercegovina je jedna od najzagađenijih europskih zemalja, i među zemljama s najgorom kvalitetom zraka u svijetu.

Studija SZO pokazuje da se, zbog lošeg kvaliteta zraka, na 100.000 stanovnika zemlja suočava sa 79,8 slučajeva prijevremene smrti. U drugim zemljama, na primjer u Švedskoj, stopa smrtnosti je mnogo niža, gdje se na 100.000 stanovnika bilježi 7,2 slučaja prijevremene smrti.

S ciljem da pomogne BiH u borbi protiv zagađenja zraka te u skladu s EU standardima poboljša sustava procjene i upravljanja kvalitetom zraka, Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA), uz financijsku podršku veleposlanstva Švedske, od 2019. godine provodi trogodišnji projekat „Poboljšanje kvaliteta zraka i upravljanja kvalitetom zraka u Bosni i Hercegovini - IMPAQ ”.

Ove godine, kao dio IMPAQ projekta, u BiH je instalirana beta verzija najnovije generacije sustava za upravljanje podacima i izvještavanje o kvaliteti zraka Europske agencije za životnu sredinu (EEA), Raven. Sustav je razvio Norveški institut za istraživanje zraka (NILU) uz pomoć IMPAQ-ovog projektnog partnera Švedskog meteorološkog i hidrološkog instituta (SMHI). Sustav uključuje, između ostalog, središnju bazu podataka za mjerenje kvaliteta zraka i funkcije za izvještavanje podataka u Europskoj agenciji za životnu sredinu (EEA).

“Do kraja rujna BiH je, koristeći novu verziju Ravena, za Europsku agenciju za životnu sredinu (EEA) pripremila godišnji izvještaj za proteklu godinu. Razlika u odnosu na dosadašnju verziju je ta da se može koristiti i kao baza podataka, a unaprijeđene su vizualizacije podataka, te olakšane neke druge operacije koje se koriste prilikom upravljanja podacima”, izjavio je Enis Omerčić, viši stručni suradnik u Sektoru životne sredine Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Nakon ovog kruga izvještavanja, Bosna i Hercegovina će, Norveškom institutu za istraživanje zraka (NILU) i Švedskom meteorološkom i hidrološkom institutu (SMHI) dostaviti povratne informacije kako se sustav može dalje razvijati kako bi udovoljio njenim potrebama. Nova faza unaprjeđenja sustava bit će krajem 2020. i početkom 2021. godine, tako da se naprednija verzija može instalirati uoči sljedeće runde izvještavanja 2021. godine.

“Nova verzija Ravena je bitno unaprijeđena u odnosu na prethodnu, a dodatnim razvojem će se značajno poboljšati postojeći sustav izvještavanja u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina ima status potencijalnog kandidata za Europsku uniju (EU), a unaprjeđenje suradnje i procesa izvještavanja prema Europskoj agenciji za životnu sredinu (EEA), sigurno je korak naprijed u procesu pridruživanja EU “, kazala je Ranka Radić, načelnica Odjeljenja za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

S ukupnim budžetom od 3,8 milijuna eura, projekat IMPAQ, koji financira Veleposlanstvo Švedske, ima za cilj pripremiti Bosnu i Hercegovinu za ulazak u EU, poboljšati sveukupne sposobnosti za rad u domenu kvalitete zraka ali i pružiti zemlji zdravstvene beneficije. Uključuje kratkoročna i dugoročna rješenja za poboljšanje kvaliteta zraka, kao što su: stvaranje usklađenih inventara emisija, u entitetskim institucijama uspostavljanje usklađenih kapaciteta za hosting podataka koji su u skladu s propisima o zaštiti kvaliteta zraka, poboljšanje infrastrukture i kapaciteta za arhiviranje podataka, pružanje sveobuhvatnih i validnih podatka o kvalitetu zraka javnosti u realnom vremenu, razvijanje sveobuhvatnih i usklađenih referentnih laboratorijskih kapaciteta i obuka osoblja, pokretanje aktivnosti poboljšanja kvalitete zraka usmjerenih na održivu urbanu mobilnost, planiranje i regulaciju transporta, angažiranje i obuka inspektore koji će nadgledati poštivanje zakona o kvaliteti zraka u industriji I drugim oblastima.

Kopirati
Drag cursor here to close