24 stambene jedinice

U Sutini se počinje graditi zgrada za korisnike kolektivnih centara

Objekt u naselju Sutina, jedan je od tri planirana objekta za smještaj korisnika postojećih kolektivnih centara i alternativnog smještaja s područja Grada Mostara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 04. 2021. u 12:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U naselju Sutina u Mostaru danas je svečano obilježen početak izgradnje stambenog objekta s 24 stambene jedinice koji je namijenjen za smještaj korisnika kolektivnih centara u Mostaru.

Objekt u naselju Sutina, jedan je od tri planirana objekta za smještaj korisnika postojećih kolektivnih centara i alternativnog smještaja s područja Grada Mostara.

''Mi u Mostaru malo kasnimo s implementacijom ovog projekta jer nismo imali Gradsko vijeće do sada, pa je bivšoj Gradskoj upravi Mostara bilo zahtjevno da osigura ovakve lokacije, riješi imovinske odnose i sve drugo što je potrebno. Ono što je meni osobito drago, jeste da je ovo jedan od projekata koji povezuje sve razine vlasti u državi, zajedno s međunarodnim organizacijama koje sve podupiru. Sretan sam što danas stavljamo kamen temeljac, za izgradnju prve zgrade – a druga, slična će biti blizu, par stotina metara odavde. Treća zgrada će biti izgrađena u Rodoču'', kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

Početkom izgradnje tog objekta nastavlja se izgradnja stambenih objekata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona u okviru realizacije Projekta CEB II - "Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja".

Foto: Bljesak.info / U Sutini se počinje graditi stambeni objekt za korisnike kolektivnih centara

''Ja kao Mostarka sam sretna što našim sugrađanima, odnosno 72 obitelji možemo izmjestiti iz kolektivnih centara. Nisam baš sretna, što je od ukupno 132 jedinice u HNŽ-u – 72 u Mostaru, a to znači da smo zanemarili tu kategoriju ljudi i ovoliko godina nismo našli način i mogućnosti da ih izmjestimo iz tih centara. Ovaj prodprojekt 'Sutina' vrijedi 1,4 milijuna KM'', kazala je Jelka Milićević, ministrica financija FBiH.

Projekat CEB II realizira se iz kreditnih sredstva Razvojne Banke Vijeća Europe i lokalnog sudjelovanja općina/gradova uključenih u realizaciju Projekta, a s ciljem zatvaranja kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini.

Na području HNŽ-a planirana je realizacija ukupno šest podprojekata u općinama Konjic i Jablanica, Gradu Čapljini i Gradu Mostaru. Planirana je izgradnja ukupno 132 stambene jedinice ukupne vrijednosti 9.106.090 maraka (kreditno zaduženje u iznosu od 7.047.738 KM i lokalna kontribucija/sudjelovanje općina i gradova u iznosu od 2.058.352 KM).

Ukupna vrijednost podprojekta Sutina u Gradu Mostar je 1.423.463 maraka (od čega je 1.099.667 KM kreditnih sredstava CEB-a, a ostatak je osiguran iz proračuna Grada Mostara).

Trenutno se na području Federacije BiH izvode radovi na izgradnji dvanaest novih stambenih objekata s ukupno 258 stambenih jedinica, te vrši rekonstrukcija i sanacija pet objekata s 10 stambenih jedinica u Gradu Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close