Johannae Strömquist

Švedska veleposlanica se oprostila od Mostara

Švedska je jedan od vodećih donatora za izgradnju kolektora u Mostaru, za koje su se vezale brojne blokade i kašnjenja, koja su stopirala na neko vrijeme i strana ulaganja u ovaj projekt.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 06. 2023. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Mostara Salem Marić primili su danas u gradskoj vijećnici u oproštajni posjet NJ.E. Johannae Strömquist, veleposlanicu Švedske u Bosni i Hercegovini.

Veleposlanica Strömquist nakon četiri godine provedene u BiH odlazi na novu dužnost idućeg mjeseca, a tijekom oproštajnog susreta s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća zahvalila im je na dobroj suradnji u proteklom razdoblju. Naglasila je kako u Mostaru u tom razdoblju ostvaren vidan napredak i brojne pozitivne promjene i projekti.

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća također su izrazili zadovoljstvo suradnjom i realiziranim projektima koji su bili na korist svih građana Mostara. Gradonačelnik Kordić napose je istaknuo završetak projekta pročistača otpadnih voda, a koji je završen za vrijeme mandata veleposlanice Strömquist.

Dobra suradnja na višoj razini

Kordić i Marić su izrazio uvjerenje kako će se dobra suradnja Grada Mostara i veleposlanstva Švedske u BiH nastaviti te podići na još višu razinu kada novi veleposlanik preuzme dužnost, a veleposlanica je dodala kako će svom nasljedniku preporučiti da čim preuzme dužnost posjeti Mostar.

Podsjetimo, Švedska je jedan od vodećih donatora za izgradnju kolektora u Mostaru, za koje su se vezale brojne blokade i kašnjenja, koja su stopirala na neko vrijeme i strana ulaganja u ovaj projekt.

U svibnju 2020. godine su mediji objavili kako Švedska, kao jedan od međunarodnih donatora, odustaje od daljih ulaganja u Mostar, dok se ne riješi pitanje provedbe projekta izgradnje kolektora otpadnih voda u tom hercegovačkom gradu, sa čime se tada kasnilo više od godinu dana.

Gdje je novac?

U dokumentu Svjetske banke o provođenju više projekata zaštite kvaliteta vode u Bosni i Hercegovini, koji je sačinjen u lipnju 2018. godine, iznos dijela grant sredstava za prečistače u Mostaru, je oko 11,7 milijuna američkih dolara. Od toga je 6,4 milijuna dolara IPA-sredstava Europske unije (EU), te 3,5 milijuna dolara Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA). U Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini pojašnavaju da je izgradnja kolektora otpadnih voda zajednički financirana grantom iz IPA sredstava EU, kreditom Europske investicijske banke, grantom iz sredstava švedske Agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA), te domaćim sredstvima.

Tada su iz švedskog veleposlanstva u BiH poručili kako im nitko ne govori gdje je novac doniran za pročistač niti zašto pročistač ne radi. Poručili su kako neće ulagati novac u Mostar koji im, kako tvrde, ne odgovara na pitanja o trošenju novca. Istovremeno, tadašnji gradonačelnik Ljubo Bešlić govorio je kako su ceste, šetnice i vodovod u Mostaru obnovili od ušteda na kolektorima.

Kopirati
Drag cursor here to close