Hakan Fidan

Novi ministar vanjskih poslova Turske: Švedska treba poduzeti konkretne korake ako želi u NATO

Ministri su se složili da održe dalje razgovore nakon predstojećeg sastanka stalnog zajedničkog mehanizma, dodali su iz ministarstva.
Vijesti / Flash | 08. 06. 2023. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je u telefonskom razgovoru sa svojim kolegom iz Švedske Tobiasom Billstromom u srijedu istaknuo da Švedska treba preuzeti konkretne korake kako bi Turska odobrila njenu kandidaturu za NATO.

Billstrom je nazvao Fidana, koji je ranije služio kao šef Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) kako bi mu čestitao na imenovanju i razgovarao o tekućim događanjima, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Ministri su se složili da održe dalje razgovore nakon predstojećeg sastanka stalnog zajedničkog mehanizma, dodali su iz ministarstva.

Njihov poziv uslijedio je nakon odluke Vrhovnog suda Švedske, koji je Stockholmu dozvolio da vrati čovjeka koji podržava terorističku grupu PKK u Tursku. Turska i Mađarska su jedine zemlje članice NATO-a koje još nisu ratificirale kandidaturu Švedske.

Ankara je odlučna u svom protivljenju članstvu Švedske osim ako ne ispuni određene uvjete, naime, stroge mjere protiv terorističkih grupa i izručenje članova tih grupa koje traži Turska. Prema turskim dužnosnicima, implementacija zakona o borbi protiv terorizma nije dovoljna za odobrenje.

Švedska i Finska, koje su povijesno ostale vojno neutralne kako bi izbjegle sukob sa svojim ogromnim susjedom, i formalno su tražile članstvo u NATO-u nakon što je Rusija prošle godine napala Ukrajinu, koja je bezuspješno pokušala da se pridruži alijansi i njenim zajedničkim sigurnosnim garancijama.

Kopirati
Drag cursor here to close