Ulaganja

Švedska ulaže u bunkere i zalihu lijekova

Švedska je promijenila vojnu politiku još nakon aneksije Krima 2014.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 04. 2024. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska vlada je obznanila da je uložila 385 milijuna kruna (34 milijuna eura) u jačanje svojih skloništa od bombi, hitnih službi i civilne obrane zbog straha od rata.

Ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin rekao je da će Švedska, koja se prošlog mjeseca pridružila NATO-u, koristiti sredstva za jačanje sposobnosti spasilačkih službi da funkcioniraju tijekom sukoba, ojačati kibernetičku sigurnost i pomoći zdravstvenom sustavu da izgradi zalihe lijekova, prenosi AFP.

"Moglo bi doći do rata u Švedskoj"

Novac bi također bio namijenjen obnovi skloništa od bombi, opskrbe pitkom vodom i prometne infrastrukture. "Sigurnosno stanje se već duže vrijeme pogoršava", rekao je Bohlin novinarima.

U siječnju je izazvao veliku pozornost kada je na konferenciji o obrani rekao da bi "moglo doći do rata u Švedskoj".  Ubrzo nakon toga, zapovjednik švedskih oružanih snaga, Micael Byden, rekao je da se Šveđani moraju "mentalno pripremiti za rat".

Švedska je promijenila vojnu politiku još nakon aneksije Krima 2014, piše Geopolitika.news.

Dva posto BDP-a obrani 

Švedska je drastično smanjila svoje izdatke za obranu nakon završetka Hladnog rata, ali je promijenila smjer nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. U ožujku 2022., nakon ruske invazije na Ukrajinu, Stockholm je najavio da će ponovno povećati potrošnju, s ciljem da dva posto BDP-a posveti obrani "što je prije moguće". Krajem prošle godine vlada je rekla da će vojna potrošnja premašiti cilj od dva posto 2024. godine.

Državni proračun za civilnu obranu za 2024. iznosi 6,5 milijardi kruna, prenosi novinska agencija TT. Međutim, Švedska civilna agencija za nepredviđene situacije rekla je u listopadu kako vjeruje da je potreban godišnji proračun od 20 milijardi kruna kako bi se odgovorilo na potrebe.

Kopirati
Drag cursor here to close