22. travnja

Štete od potresa u Mostaru 736.571 KM

''Ni za jedan oštećeni objekt nije bila na raspolaganju projektna dokumentacija na osnovu koje je bilo izvršeno građenje objekta'', navedeno je u elaboratu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 07. 2022. u 15:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Štete koje nastale na području Grada Mostara nakon potresa 22. travnja 2022. godine  procijene su na 736.571 KM utvrdilo je povjerenstvo kojeg je formirao Grad Mostar.

U elaboratu o štetama, navedeno ja kako je zaprimljen 47 zahtjev za procjenu štete u propisanom roku, od čega 19 zahtjeva podnesenih od strane pravnih i 28 zahtjeva podnesenih od strane fizičkih lica.

Komisija za procjenu šteta izazvanih djelovanjem prirodnih i drugih nesreća Grada Mostara je, kako se navodi, na svim prijavljenim objektima uočila pojavu većeg broja pukotina različite debljine i dubine, položaja i pravca prostiranja.

Navedeno je kako ''Komisija nije bila u mogućnosti izvršiti detaljniju analizu pukotina, jer se uglavnom radilo o pukotinama koje su uočene na plafonima i na gornjim dijelovima zidova i greda, a koje su bile nedostupne za detaljan pregled''.

''Iz tog razloga, Komisija nije bila u mogućnosti skidati boju, otucati malter i obraditi pukotine na površinama gdje su se pukotine pojavile, a što je bilo nužno da bi se točno utvrdila debljina i dubina nastalih pukotina i da bi se moglo utvrditi da li su one površinske u malteru ili oblozi ili pak dubinske u nosivim konstruktivnim elementima. Komisija nije bila u mogućnosti utvrditi kvalitetu ugrađenog materijala u oštećenim objektima'', navedeno je uz opasku kako bi bilo ''potrebno izvršiti ispitivanja materijala na konstrukciji ili vađenje uzoraka i ispitivanje uzoraka u laboratoriji''.


''Ni za jedan oštećeni objekt nije bila na raspolaganju projektna dokumentacija na osnovu koje je bilo izvršeno građenje objekta'', navedeno je u elaboratu.

''Komisija, također, nije mogla izvršiti uvid u eventualna oštećenja i pojavu pukotina u temeljima i krovnim konstrukcijama oštećenih objekata. Za neke pukotine, Komisija nije bila u mogućnosti pouzdano ustanoviti ni da li se radi o novim pukotinama ili su one postojale od ranije'', navodi se, između ostalog, u izvještaju koji je pripremljen za sljedeću sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close