Vijeće ministara BiH

Republika srpska dobiva prvu slobodnu zonu u Trebinju

Odlukom se određuje dio carinskog područja BiH kao ''Slobodna zona Trebinje''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 03. 2022. u 16:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Saša Košarac pozdravio je usvajanje Odluke o određivanju dijela carinskog područja BiH kao "Slobodna zona Trebinje" na današnjoj redovnoj sjednici Savjeta ministara BiH.

On je podsjetio da je ovu odluku predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nakon što je Grad Trebinje, u svojstvu osnivača slobodne zone, podnio zahtjev za pribavljanje odluke o određivanju dijela carinskog područja BiH kao slobodne zone.

''Budući da su ispunjeni svi zakonski uvjeti, predložili smo odluku Vijeću ministara BiH, koje je danas usvojila. S tim u vezi, želim istaknuti zadovoljstvo činjenicom da je Republika Srpska dobila prvu slobodnu zonu na svojoj teritoriji i da će ona biti formirana u Trebinju'', poručio je ministar Košarac.

On je pohvalio napore Gradske uprave Grada Trebinja na dosadašnjim aktivnostima, kao i podršku Vlade Republike Srpske, koja je odobrila sredstva za formiranje slobodne zone u Trebinju.

''U skladu sa zakonskim procedurama, Grad Trebinje će nakon odluke Vijeća ministara BiH, nastaviti sa realizacijom aktivnosti u vezi sa formiranjem slobodne zone poput načina funkcioniranja, titulara i drugih procedura'', naveo je ministar Košarac.

On je podsjetio da u BiH već postoje četiri slobodne zone, koje su na teritoriji Federacije BiH, te da će prva slobodna zona na teritoriji Republike Srpske biti upravo ona u Trebinju.

Ministar Košarac je izrazio podršku svim lokalnim zajednicama koje žele da na svojoj teritoriji formiraju slobodne zone, u skladu sa zakonskim procedurama.

''Slobodne zone su razvojna šansa za domaću privredu i pokretač ukupnog ekonomskog razvoja. Njihovo osnivanje znači nove investicije, nova radna mjesta, te povećan obim vanjskotrgovinske razmjene. Zbog toga smo potpuno opredijeljeni da ubrzamo aktivnosti na formiranju slobodnih zona, da bismo olakšali poslovanje poslovnoj zajednici, a posebno izvozno orijentiranim kompanijama'', poručio je ministar Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close