Zaista ima utjecaja

Sinanoglu : Mjere energetske efikasnosti doprinose poboljšanju života ljudi

Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 10. 2017. u 15:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / 

Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima utjecaja na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljik dioksida i utjecaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je danas u Sarajevu rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH  Sezin Sinanoglu.

Nastavljajući podršku sustavnom razvoju energetske efikasnosti u BiH, Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH danas je  predstavio nove aktivnosti koje će financirati Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Događaj je organiziran u sklopu projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'' koji podržavaju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, županijskim ministarstvima i drugim partnerima.

Na ceremoniji u sjedištu UNDP-a potpisan je sporazum o dodatnom financiranju projekta "Zeleni ekonomski razvoj" koji financira Vlade Švedske u iznosu 2,9 milijuna KM, kao i sporazum o sufinanciranju s Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, vrijedan oko 500.000 KM. Početak aktivnosti na institucionalizaciji energetskog menadžmenta u javnim objektima na državnom nivou ozvaničen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i UNDP-a.  

Održivo upravljanje energijom

Projekt ''Zeleni ekonomski razvoj'', kako je istaknuto, doprinosi uspostavi održivog sustava upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini s ciljem smanjenja emisija štetnih plinova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih financijskih ušteda.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je zahvalnost UNDP misiji u BiH na privrženosti koju pokazuju u kontinuitetu prema BiH kroz brojne projekte koji su zajednički implementirani. Šarović je također naglasio značaj i ulogu koju su Kraljevina Švedska i Švedska razvojna agencija imali u poslijeratnom razvoju BiH.  

Šarović je naveo da je prosječna potrošnja energije u javnim objektima u BiH tri puta veća od prosjeka Europske unije, te naglasio da ovaj projekt ime višestruku korist za građane i da doprinosi zajedničkim ciljevima održivog razvoja.  

Utjecaj klimatskih promjena

Veleposlanik Švedske u BiH Anders Hagelberg je kazao da se na ovaj način daje doprinos i smanjenju utjecaja klimatskih promjena za što je neophodna suradnja na globalnom nivou, kao i da svaka zemlja u tom smislu treba dati svoj doprinos. Naglasio je da Švedska podržava BiH na njenom putu ka EU, te da je u toj oblasti jedan od najvećih izazova upravo pitanje okoliša i klimatskih promjena.

Izrazio je spremnost da se podrže kvalitetni projekti u ovoj oblasti, te naveo dobra iskustva u BiH kada je riječ o nekim projektima prerade otpadnih voda.  

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović je kazao da su kroz ovaj projekt u prethodnom periodu mjere energetske efikasnosti provedene na 21 objektu, ukupna vrijednost investicija je bila više od sedam milijuna KM, a radilo se najvećim dijelom o zdravstvenim i obrazovnim ustanovama. I ove godine, kako je dodao, planirano je da se provedu mjere energetske efikasnosti na oko 15 objekata  u javnom sektoru, najvećim dijelom zdravstvenim i obrazovnim institucijama.

Danas je obilježena i suradnja s entitetskim fondovima za zaštitu okoliša, te predstavljena prva Tipologija javnih zgrada u BiH, a događaju su prisustvovali predstavnici institucija koje su utopljene u sklopu projekta ''Zeleni ekonomski razvoj'', te predstavnici institucija koje se financijski podržale utopljavanje javnih objekata.

Kopirati
Drag cursor here to close