Stiže konkurencija!

Gilja: Moramo ozbiljno shvatiti nove igrače na tržištu električne energije

''Pojavljuju se novi subjekti koji će nuditi jeftiniju električnu energiju, i mi kao tri operatera u BiH moramo shvatiti ozbiljnost te situacije'', poručio je direktor EPHZHB Marinko Gilja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 10. 2017. u 15:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga regionalna energetska konferencija "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini", održava se 19. i 20. listopada u Mostaru, u organizaciji JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar.

Dvodnevna konferencija s nizom zanimljivih tema, okupila je predstavnike energetskih institucija i elektroprivreda BiH, Crne Gore, Albanije, Hrvatske i Srbije, koji će, među ostalim, razmijeniti mišljenja o novim momentima na tržištu električne energije.

Generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja izjavio je novinarima kako Konferencija za cilj ima približiti svim bh. elektroprivrednim poduzećima nove stvari koje se javljaju na tržištu električne energije, prvenstveno one koje se tiču liberalizacije tržišta.

''To znači da se pojavljuju novi subjekti koji će nuditi jeftiniju električnu energiju, i mi kao tri operatera u BiH moramo shvatiti ozbiljnost te situacije i ponuditi isto tako mnogo efikasniju i kvalitetniju isporuku, a kada je u pitanju cijena, puno prihvatljiviju za naše kupce'', kazao je Gilja.

Da bi se to postiglo, Gilja predlaže smanjenje troškova proizvodnje, poboljšanje produktivnosti i planiranje ugradnje novih proizvodnih kapaciteta.

Na upit jesu li bh. hidroelektrane preokupirane i trebaju li nam nove, Gilja je kazao kako nije problem u novim proizvodnim kapacitetima, nego je problem u zakonskim regulativama koje, kako je kazao, nenormalno opterećuju poslovanje elektroprivreda u BiH.

''Naknade su daleko najveće u apsolutnom iznosu u srednjoj Europi. Bez obzira što je naša elektroprivreda jedna od najmanjih, mi u apsolutnom iznosu izdvajamo više za naknade za proizvodnju električne energije nego cijele države kao što su Austrija, Mađarska, Srbija ili Švicarska'', kazao je Gilja.

Konferenciju u Mostaru Elektroprivreda HZ HB organizira uz potporu Hrvatske burze električne energije d.o.o. (CROPEX) iz Zagreba i Neovisnog operatora sustava u Bosni i Hercegovini (NOSBiH).

Upitan kako uspostaviti organizirano tržište na području BiH, direktor CROPEX-a Silvijo Brkić odgovorio je da treba dovršiti izmjene i dopune zakonskog okvira čiji je predvoditelj u ovom trenutku Neovisni operator sustava u BiH.

Drugi važan korak, po njegovim riječima, je potpora elektroprivrednih poduzeća BiH.

''Evidentno je da ta potpora postoji od jedne, a uvjeren sam i od druge dvije bh. elektroprivrede'', kazao je Brkić.

Napomenuo je kako liberalizacija tržišta ne smije čekati.

''Jednostavno, morate ići u korak s vremenom, u korak sa susjedstvom, u konačnici, s Europom'', istaknuo je.

Otvaranju Druge regionalna energetska konferencija nazočili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti svih razina, među kojim i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg te mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

U svome pozdravnom govoru na otvaranju Druge regionalne energetske konferencije "Uspostava organiziranog tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini", predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je istaknuo kako električna energija, kao nezaobilazan resurs za kojim potrebe stalno rastu, mora biti dostupna najširem spektru korisnika i potrošača te kako se to može postići stabiliziranjem njezinog tržišta, putem bolje i učinkovitije organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close