Izgradnja mosta

Šćepan Polje je prioritet

Intenzivno se radi na osiguravanju novca za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta s obje strane granice.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 09. 2023. u 07:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgradnja mosta i pristupnih cesti prema graničnom prijelazu Hum - Šćepan Polje zajednički je prioritet, potvrdili su na današnjem sastanku u Sarajevu ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Bosna i Hercegovina je planirala novac u proračunu za izgradnju mosta, a u suradnji s Ministarstvom prometa i veza Republike Srpske, kao i Vladom Crne Gore, intenzivno se radi na osiguravanju novca za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta s obje strane granice.

Taj cestovni pravac je u katastrofalnom stanju iako je magistralna cesta koja povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu.

''Napravljen je značajan iskorak na kompletiranju dokumentacije i aktivnosti u cilju osiguravanja novca za izgradnju ceste, čiji početak izgradnje očekujem u svom mandatu. Ono što me ohrabruje jeste postojanje političke volje na svim stranama koje u izgradnju treba da budu uključene. Kako crnogorske, tako i naše strane, uključujući i entitetski i državni nivo vlasti'' – rekao je ministar Forto.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama prostornog plana Brčko Distrikta od kog zavisi izgradnja dviju autocesta: Tuzla - Orašje i Doboj - Bijeljina, kao i novog mosta Brčko - Gunja.

Kopirati
Drag cursor here to close