Šteta najavio

Sarajevo vjeruje da će imati najbolji prijevoz u ovom dijelu Europe

Šteta posebno ističe kako je Sarajevo postalo prvi grad u regiji koji je za svoje učenike i studente osigurao besplatan javni prijevoz
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 01. 2024. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Adnan Šteta, ministar prometa u Vladi Kantona Sarajevo, govorio je o aktivnostima koje je Ministarstvo uradilo u 2023. godini, ali i o najvećim izazovima s kojima se susretao.

Prethodna godina će ostati upamćena po tome što je Sarajevo, zahvaljujući Adnanu Šteti, nakon više od 60 godina dobilo obnovljenu tramvajsku prugu.

Godina velikih projekata

''Bila je to godina velikih projekata, baš kao što će biti i naredna. Znam često reći da je za nas 2023. bila godina „novih stvari u Sarajevu“. Najveći projekt i za ovu i za sve naredne godine i decenije koje dolaze završen je u ovoj godini. To je obnova tramvajske pruge, a i jedan od projekata na koji smo u Ministarstvu prometa najviše ponosni. Na dionici kojom prolazi tramvajska pruga obnovljene su sve raskrsnice'', kazao je Šteta za Avaz.

Dodaje i kako su dogovorili održavanje i uređenje pojasa dužinom cijele tramvajske pruge, što stvara potpuno drugačiju sliku u odnosu na prije dvije godine.

''Nekada svi zaboravimo kako je bilo, ali najbitnije je da sada imamo sigurnu i kvalitetnu prugu. Krajem godine u Sarajevo je, nakon višedesetljetnog čekanja, stigao i prvi novi tramvaj. To je „Stadlerov“ tramvaj, tzv. tramvaj nove generacije. Trenutno prolazi različite vrste testiranja, a isporuka svih 15 će se odvijati u skladu s ugovorom, tako da ćemo do ljeta 2024. godine imati svih 15 u Sarajevu. Naši vozači su već prošli obuke za vožnju novih tramvaja'', istaknuo je Šteta.

Besplatan prijevoz

Šteta posebno ističe kako je Sarajevo postalo prvi grad u regiji koji je za svoje učenike i studente osigurao besplatan javni prijevoz, kao i noćni prijevoz koji će biti besplatan za sve građane.

''U ovoj godini završena je isporuka svih 25 novih trolejbusa. Trolejbusi već dugo voze ulicama Sarajeva i značajno su promijenili sliku trolejbuskog prometa. Ova godina bit će upamćena i zbog toga što smo potpisali ugovore za prugu do Hrasnice, kao i za vraćanje trolejbuske mreže do Vogošće'', rekao je Šteta.

Govorio je i o izazovima u budućnosti.

Izazovi

''Svaki dan je neki novi izazov. Bilo ih je mnogo, posebno u ovakvom ministarstvu, gdje se zaista puno radi, što na terenu i gradilištima, što administrativno. Mislim da su nam, pored svih vrsta administracije, izazov najviše stvarale nepredviđene situacije koje su nas dočekivale na projektima, a kojih nekad ima manje, a nekad više'', kazao je ministar.

Kako kaže, plan za narednu godinu je da se završi ono što su počeli, a nema razloga da tako ne bude.

''Kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi, osim već pokrenutih značajnih projekata koje planiramo završiti u 2024. godini, a to su izgradnja raskrsnice u naselju Stup, izgradnja uključne trake na zapadnom prilazu gradu, obnova Majdanske ulice, izgradnja dva kružna toka u ulici Džemala Bijedića, izgradnja ratnog puta na Igmanu, obnova Ložioničke ulice, u ovoj godini planiramo obnoviti ulicu Bistrik, glavnu gradsku prometnicu od Skenderije do Vječne vatre, obnoviti Bulevar Mimara Sinana, kao i put Sedrenik – Barice – Čavljak. Sarajevo će sigurno u godinama koje dolaze imati najbolji prijevoz u ovom dijelu Europe'', zaključio je Šteta.

Kopirati
Drag cursor here to close