Gužva

Proširenje ili nova lokacija: Traži se rješenje za gradsko groblje u Mostaru

Od 1990. godine sada se prvi put radi temeljito radi plan grobalja u Mostaru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 11. 2021. u 13:08 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kapaciteta za ukop na mostarskom gradskom groblju Sutina je sve manje i krajnje je vrijeme da vijeće za izradu prostornog plana pronađe novu lokaciju za gradsko groblje u Mostaru.

Informacija je ovo koju su na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća ‘potegnuli’ i pojedini vijećnici, te smo tim tragom provjerili i što kažu brojke.

‘’Groblje se brzo puni i krajnje je vrijeme da Grad pronađe novu lokaciju’’, potvrdio je to za Bljesak. info Fikret Dedović, upravnik Gradskog groblja Sutina.

Navodi kako se najbrže ‘pune’ mjesta islamskih vjernika i ona mješovita, dok kapaciteta za ukop katoličkih vjernika ima.

Ostalo mjesta za katolike

‘’Najveći prostor oslobođen za ukop ima katolička parcela. Islamski dio je ostalo oko 30 posto slobodnog prostora, dok se mješovita parcela također dosta brzo popunjava i tu je smanjen prostor za ukop’’, ističe Dedović.

Naglašava kako, obzirom na nepostojanje Gradskog vijeća, službeno ranije nisu upućivali apel Gradu za rješavanje ovog problema, no da je sada krajnje vrijeme da se pristupi izradi i pronalasku eventualno nove lokacije. Također, kako navodi, groblje Sutina pripada poduzeću Komos, koje je trenutno u transformaciji, pa čekaju da se njihov status konačno riješi.

Odgovor na pitanje u kojoj je fazi Grad Mostar s izradom prostornog plana i pronalaska novih lokacija  potražili smo kod Salema Bubala, direktora Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara.

Što radi Grad?

Trenutno su, kako je istaknuo, u prvoj fazi, odnosno izradi prostorne osnove te su verificirali sve površine u Gradu Mostaru koje se tretiraju kao groblja i haremi.

‘’Ukupno je 273 harema i groblja, različitih površina, verificirano na prostoru grada. Neki se nalaze na povijesnom naslijeđu grada, a neki se čuvaju kao posebni nacionalni spomenici. Naredna tema je kako ih posložiti. Prostorni plan bi trebao biti tijekom sljedeće godine, a njegovim usvajanjem koje bi vrijedilo slljedećih deset godina, po dinamičkom planu krajem sljedeće godine bi se novi prostorni plan mogao usvojiti’’, objašnjava Bubalo.

Navodi kako je evidentno da se trenutne potrebe ne mogu zadovoljiti, te da se moraju definirati novi prostori za obnašanje ovih dužnosti u Mostaru.

Kao jedno od rješenja upravnik gradskog groblja Sutina, navodi i proširenje postojećeg groblja, na njegov istočni dio.

‘’Postoji ta mogućnost, jer imaju privatna zemljišta neiskorištena koja graniče s grobljem Sutina, u istočnom dijelu groblja, koje pripada naselju Sutina. Tu su slobodne parcele te bi Grad mogao tražiti način da ih otkupi i na taj način proširiti postojeće groblje. To je bio i naš prijedlog’’, objašnjava Dedović.

Upitan za komentar - proširenje ili nova lokacija, Bubalo navodi kako trenutno pristupaju analizi koja će im poslužiti da bi u narednom razdoblju izrade prednacrta prostornog plana pronašli i locirali nove lokacije koje bi bile tretirane kao proširenje postojećih ili instaliranje novih.

Od krematorija ništa

‘’To je jedan od naših projektnih zadataka i za nekoliko dana će bit prezentacija ove prostorne osnove na Vijeću prostornog plana Grada Mostara. Bit će tema koja je uvrštena u ovu aktivnost, vezana za tematsku cjlelinu groblja i harema na prostoru grada’’, govori Bubalo i dodaje kako je ovo prvi puta da se, od 1990. godine, temeljito radi ovaj plan.

Kad je riječ o pokretanju krematoriju u Mostaru, priča se nije promjenila, od ranije. Zahtjeva je premalo, a sama investicija je preskupa.

‘’Među domaćima, takvih zahtjeva je malo. Većinom se ti zahtjevi odnose na ljude iz dijaspore koji se žele ovdje ukopati i onda oni urade kremaciju u inozemstvu. Veoma je mali broj ljudi odavde, a ako takvih zahtjeva i bude, oni većinom urade kremaciju u Zagrebu’’, objašnjava upravnik Gradskog groblja Sutina.

Naime, Na području bivše Jugoslavije, krematorij postoji u Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu i Ljubljani, a zahtjevi se iz naše zemlje, zbog blizine, prosljeđuju u Zagreb.

 

Kopirati
Drag cursor here to close