Tko će to prazniti

Kante za pseći otpad u Mostaru | Svi bacaju, tko prazni?

One, ne da se potpuno ne koriste u svoje svrhe, nego su za mnoge građane, nažalost, postale korpe za obični otpad.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 08. 2023. u 12:11 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako smo se, onog dana kada je Grad Mostar na ulice napokon postavio kante za pseći otpad, nadali nekoj odgovornosti kada je u pitanju njihovo korištenje, bilo od vlasnika pasa, ali i građana bez kućnih ljubimaca, izgleda da smo se prevarili. 

One, ne da se potpuno ne koriste u svoje svrhe, nego su za mnoge građane, nažalost, postale korpe za obični otpad. Ali ako mislite da su problem samo neodgovorni građani, sudeći barem po priči jednog našeg građanina, mogli biste se opet prevariti.

Odavno puna

On tvrdi kako se u njegovom naselju, uz rijeku Radobolju, već dva mjeseca ne prazne korpe za pseći otpad. Prema njegovim riječima, kantu u njihovom naselju, iako je već odavno puna i oko koje se širi nesnosan smrad, nitko ne prazni.

Razlog je izgleda ključ.

Foto: Bljesak.info / Ovo su specijalne kante za otpad kojeg prave kućni ljubimci, odnosno kante za pseću kakicu. U njega se ne ubacuje drugi otpad. 

Naime, odgovor zašto se ne prazni, objašnjava, kućni savjet zatražio je u JP Parkovi, i kako tvrdi, direktorica ovog poduzeća objasnila im je da njeni radnici nemaju ključ za te kante, niti su zaduženi za njihovo pražnjenje i održavanje. Objašnjava, uputila ih je na Služba za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara, tvrdeći da je to njihova obaveza.

Uz kantu našeg sugovornika, i sami smo više puta po mostarskim ulicama vidjeli pretrpane kante za pseći otpad, i to većinom običnim otpadom, koji bi trebao ići u obične kante, te smo stoga pokušali od ove službe saznati tko ima ključ, i čije je posao prazniti ih

Iz Službe za komunalne poslove pak tvrde kako ključ imaju djelatnici JP Parkova i JP Komosa, i to ne samo ključ, nego i rezervne vrećice.

''Nakon što je Služba za komunalne poslove provela javnu nabavku posuda, a  JP Komunalno kao izvođač radova postavilo posude za odlaganje psećeg izmeta, Služba za komunalne poslove poslala je obavijest s nalogom za redovno pražnjenje posuda, a ključevi i rezervne vrećice su uručeni djelatnicima JP Parkova i JP Komos koji su podugovarači za poslove održavanja čistoće i zelenila za JP Komunalno'', kazali su za Bljesak.info iz ove službe.

Komentar u vezi ključa kao i u vezi njihovog pražnjenja tražili smo od JP Parkovi, no do završetka ovog teksta još ga nismo dobili. Kontaktirali smo i JP Komos, no niti s njima nismo imali sreće kada je u pitanju komentar.

Uložiti napora

Iz Grada su također rekli kako komunalna poduzeća ''zbog povećanog broja posuda za sitni otpad i pseći izmet kao i neodgovornih građana koji u posude odlažu čak i kućni otpad sporije prazni i čisti ove posude''.

Foto: Bljesak.info / U ovu kantu možete ubacivati sitni otpad

Istaknuli su kako će u narednom razdoblju  ''uložiti dodatni napori i angažirati radnici da se posude redovno prazne''.

I dok građani čekaju da se cijela priča pokrene, nadležnima poručuju da je sramotno da upravo oni ispaštaju zbog nezainteresiranosti onih koji su plaćeni za posao koji ne obavljaju.

''Sramotna je spoznaja da u 2023. godini ne postoji koordinacija između službi Grada Mostara i komunalnih poduzeća, a mi građani ispaštamo zbog vas i vaše nezainteresiranosti za održavanje čistoće na javnim površinama. Sramite se gospodine Šaravanja jer nama već više od dva mjeseca smrdi pseći izmet iz kanti na koje ste zaboravili! Postavili i zaboravili'', dodaju.

Projekt

Na ulice grada Mostara postavljeno je ukupno 12 kanti za pseći otpad. Kante su postavljene u okviru projekta koje imaju cilj doprinijeti razvoju održivih rješenja za ključne probleme koji se odnose na čistoću i održavanje javnih prostora u Gradu Mostaru.

U sklopu ovog projekta  je provedena Kampanja podizanja svijesti o zaštiti okoliša pod nazivom “Zajedno za ljepši i čistiji Mostar”. Školama i mjesnim zajednicama dostavljeni su plakati  i letci o pravilnom razvrstavanju, odlaganju i recikliranju otpada. Postavljeni su  znakovi  zabrane izvođenja pasa na dječjim igralištima. Tematski plakati i letci predstavljeni su  na gradskim trgovima i na radionici koja je  održana krajem 2022. godine za članove školskih ekoloških sekcija.

Kopirati
Drag cursor here to close