Goražde

Premijer najavljuje izgradnju vodovodnog sustava i tunela Hranjen

U završnoj fazi izrada Studije ekonomske opravdanosti vodovodnog sistema tunel Hranjen – Gora
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 02. 2024. u 13:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Ćulov najavio je da će narednih dana biti finalizirana Studija ekonomske opravdanosti vodovodnog sustava, tunel Hranjen- Goražde, s idejnim rješenjem.

Prezentirajući aktivnosti koje Vlada BPK Goražde provodi kako bi se iskoristile mogućnosti iskorištavanja vode s lokaliteta tunela “Hranjen” za potrebe vodoopskrbe Goražda, Ćulov je kazao da su definirana nalazišta te da je u toku izrada idejnog projekta koji će uz neophodnu dokumentaciju definirati i mogućnosti te pokazati ekonomsku opravdanost.

''Prema prvim preliminarnim pokazateljima sve ukazuje da se radi o kvalitetnom nalazištu vode koje se može iskoristiti za vodosnabdijevanje Grada Goražda. Zadovoljni smo dinamikom istraživanja, a prema procjenama, za provođenje kompletne procedure do samih građevinskih radova potreban je period od tri godine'', kazao je premijer Ćulov.

Za realizaciju tog projekta - trasiranje vode do lokaliteta ''Rorova'', gdje bi bila izgrađena eventualna tvornica vode, potrebna su 3.500.000 KM.

''Sredstva nisu velika i ako se budemo domaćinski odnosili projekt sigurno možemo realizirati'', kazao je premijer BPK Goražde.

Kopirati
Drag cursor here to close