Poziv

Podržane dvije inicijative iz Kupreškog polja: postavljanje kontejnera i podrška održivom turizmu

Dario Batinić, voditelj projekta za nabavku solarnih panela i pumpe za vodu je rekao da je zahvalan na prilici da radi na jačanju turističke ponude Kupresa.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 10. 2023. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon podrške inicijativama u Duvanjskom polju, Centar za životnu sredinu podržao je i dvije inicijative za zaštitu prirodnog bogatstva i održivi razvoj Kupreškog polja. Podržane su inicijative Darija Batinića koja za cilj ima resursno osamostaljivanje mobilne kućice kroz nabavku solarnih panela i pumpe za vodu i inicijativa Ekološkog društva Mosor koje se planira uhvatiti u koštac sa problemom divljih deponija i organiziranog prikupljanja otpada.

Jačanje turističke ponude

„Poziv je bio otvoren za pojedince, organizacije i inicijative. Primili smo pet aplikacija, što nije veliki broj, ali su predloženi projektni prijedlozi bili kvalitetni i nije bilo lako donijeti odluku. Posebno nam je drago što smo uspjeli da podržimo dva poprilično različita projekta, od kojih se jedan bavi pitanjem otpada i podizanjem elementarne svijesti o prirodi, a drugi je čak futuristički i inovativan za naše okruženje“, istaknula je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Dario Batinić, voditelj projekta za nabavku solarnih panela i pumpe za vodu je rekao da je zahvalan na prilici da radi na jačanju turističke ponude Kupresa.

„S ovim grantom ću unaprijediti ponudu na održiv način kroz novije oblike turizma. Cilj  je da svoju ideju "mobilnog glamping koncepta" učinim energetski samostalnijim i okolišno prihvatljivijim. Vjerujem da će ovo biti pionirski poduhvat za Kupres, koji će služiti kao primjer drugim zajednicama, te biti mjesto za edukaciju i promociju održivog turizma".

Foto:PR / Podržane dvije inicijative iz Kupreškog polja: postavljanje kontejnera i podrška održivom turizmu

Inicijativa Ekološkog društva Mosor došla je iz Kupresa RS, jedne od najmanjih općinama u Republici Srpskoj. Potpisivanju ugovora prisustvovao i načelnik opštine Gojko Šebez, te naglasio da su ispred Općine jako zahvalni na ovim aktivnostima.

Gorući problem

„Od Centra za životnu sredinu smo dobili podršku za nabavku kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, koji će biti raspoređeni na području općine Kupres RS. Ova općina nema riješeno pitanje otpada, što je jedan od gorućih problema i zbog čega se javlja više tzv. divljih deponija. Nabavkom i postavljanjem kontejnera donekle će biti riješeno pitanje otpada makar na jednom djelu ove općine“, istaknuo je Risto Milišić, predsjednik Ekološkog društva Mosor.

Kroz rad na zaštiti Livanjskog polja i prepoznavanju kraških polja kao prirodnog fenomena, Centar za životnu sredinu je uvidio potencijal preko 50 kraških polja u BiH. Jedno od najviših polja je Kupreško polje koje predstavlja veliku krašku visoravan, gdje je prisutan rijedak kraški fenomen – japage.

Podrška inicijativama je sastavni dio projekta „Održiva budućnost slatkovodnog ekosistema Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini”, koji Centar realizira u suradnji s Ornitološkim društvom Naše ptice i organizacijom EuroNatur uz podršku fondacije DIMFE. Dvije pobjedničke inicijative su izabrane nakon glasanja sva tri partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close