Nove mjere

Plenković: Fiksiramo cijene goriva na svim pumpama osim na autocestama

Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 06. 2022. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska vlada je jutros na telefonskoj sjednici donijela nove mjere vezane uz cijene goriva.

"Odlučili smo opet intervenirati. Fiksiramo na sadašnje cijene za sve benzinske postaje, osim na autocestama", rekao je Plenković.

Tako će litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama koštati 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 bit će 13,50 kuna po litri.

"Bit će rast cijena na autocestama", rekao je Plenković.

"Da nije bilo svih vladinih mjera cijena dizela bila bi 16.64 kune, benzin 15.95, plavi dizel 11.83", rekao je.

"Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama, cijena za dizelsko gorivo će biti 14.57, a za benzin na 14.06 kuna", rekao je Andrej Plenković dodajući da su na takav način zaštitili standard građana.

Očekuje turističku sezonu koja će biti bolja nego rekordna 2019.

"Hrvatska je atraktivna turistička destinacija i stoga je važno da ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda građana i gospodarstva te omogućuje intenzivnu turističku sezonu. Mislim da ćemo s ovakvom mjerom omogućiti jedno i drugo. Ono što raduje jest porast broja fiskaliziranih računa, koji su sada za 25,8% veći nego u istom razdoblju lani. Broj izdanih računa je 15,3% većin nego lani. Imamo porast broja vozila na autocesta, sada je za dva milijuna veći nego u istom razdoblju 2019.

Dodaje da će nova odluka biti na snazi iduća dva tjedna, stupa na snagu u utorak.

"Prateći situaciju na tržištu, donosit ćemo nove odluke. 

Dodaje da Vlada još ima prostora za intervenciju dođe li do novih povećanja cijena goriva. 

"Imamo prostora. Naš prostor je velik, u smislu fiksiranja cijena. To radimo danas za sve one postaje koje nisu na autocestama. Imamo prostora u vidu trošarina i za benzin i za dizel. S ovakvom kombinacijom mjera postižemo efekte, vidite da se ljudi voze, mislim da je to svakome jasno tko sudjeluje u prometu. 

Odgovorio je na pitanje hoće li sada stranci možda izbjegavati putovanje autocestama.

"Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, vi ili ja da idemo na autocestu, platili bi jednako kao i strani turisti. Nije upitno da bi oni koji dolaze u Hrvatsku sada silazili u grad, pa negdje točili... To nije realno, to će biti manji broj ljudi. Ne vidim da će biti bilo kakvih gužvi, mislim da je ovo mjera koja je dobro kalibrirana i korisna za sve. A s obzirom na rast cijena nafte na mediteranskom tržištu. 

Kopirati
Drag cursor here to close