Trenutno nedostaje 600.000 stanova

Njemačka: Prazni državni stanovi dok nedostaje stambenog prostora

U ministarstvu financija kažu da su među praznim nekretninama stanovi koji nakon iseljenja još nisu iznajmljeni, ali bi mogli dobiti stanare u skorije vrijeme. Prazni su i stanovi kojima je potrebna adaptacija, dodaju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 03. 2024. u 14:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 360.000 četvornih metara stambenog prostora u vlasništvu njemačke države zjapi prazno, pokazuju podaci u koje je uvid dobila agencija dpa, a Njemačkoj po procjenama stručnjaka nedostaje oko 600 tisuća stanova.

Riječ je o nekoliko tisuća stanova u kojima bi, prema informacijama, trebali biti smješteni državni službenici.

Samo u Berlinu Državna agencija za nekretnine vlasnik je 18.000 četvornih metara praznih stanova. BIMA spada među najveće vlasnike nekretnina u Njemačkoj, podsjeća Dpa.

Brojke o praznim državnim stanovima otkrivene su u odgovoru ministarstva financija na pitanje zastupnice stranke Ljevica u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu Caren Lay, u koji je dpa dobila uvid.

U ministarstvu financija kažu da su među praznim nekretninama stanovi koji nakon iseljenja još nisu iznajmljeni, ali bi mogli dobiti stanare u skorije vrijeme. Prazni su i stanovi kojima je potrebna adaptacija, dodaju.

U nekoliko slučajeva stanovi se ne mogu koristiti dugoročno zato što nemaju potrebne dozvole, navode u ministarstvu.

Zastupnica Ljevice smatra da dio odgovornost za nestašice stambenog prostora snosi vlada, s obzirom na brojne prazne nekretnine u državnom vlasništvu. "Zaposlenici države natječu se na pregrijanom tržištu nekretnina, posebno u Berlinu", istaknula je Lay.

Njemačko vijeće stručnjaka za nekretnine procjenjuje da Njemačkoj trenutno nedostaje 600.000 stanova.

Od ukupno gotovo šest milijuna četvornih metara državnih "komercijalnih i drugih nekretnina", što uključuje i uredske, skladišne i proizvodne prostore, trenutno je prazno oko 2,8 milijuna četvornih metara, stoji u odgovoru ministarstva.

Oko 638.000 četvornih metara tih nekretnina nije upotrebljivo, a država planira prodati oko 453.000 četvornih metara, kažu u ministarstvu.

Kopirati
Drag cursor here to close