100 milijuna KM

Nastavljaju se previranja oko izgradnje zračne luke u Trebinju

Gradnja aerodroma planirana je 14 kilometara od Trebinja na području tri sela – Cerovca, Taleže i Huma. Planirano je da se prostire na 300 hektara. Vrijednost projekta je 100 milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 04. 2022. u 20:45 Bljesak.info
Tko i zašto blokira izgradnju zračne luke u Trebinju?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je gradonačelnik Dubrovnika zatražio obustavu projekta, među dužnosnicima u Bosni i Hercegovini optužbe – tko i zašto blokira projekt na čiju se realizaciju čeka godinama? Hoće li doći do blokade i svih drugih projekata u našoj zemlji?

Obustaviti sve radove na izgradnji trebinjskog aerodroma dok se ne provedu ispitivanja utjecaja na životnu sredinu preko državnih granica. Naveo je to gradonačelnik Dubrovnika u dopisu bh. vlastima. Od prvog čovjeka Trebinja odgovor – u priču gradnje aerodroma ne treba uvlačiti politiku.

"Mi se a priori ne protivimo izgradnji zračne luke u susjednoj državi, jer nemamo ni takvo pravo. Međutim s druge strane ono što zahtijevamo i tražimo je da se utvrdi dakle jeli navedeni projekt ima utjecaj ili neće imati utjecaj na okoliš, a posebno na kvalitetu izvorišta Omble", kaže gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

"Gospodin Franković komentira nešto vezano za utjecaj na životnu sredinu. Je l' utjecao aerodrom Čilipi 60-ih godina kada se gradio? Je l' Trebinje trebalo da se uključi? Jer je upravo tada i lokacija u Trebinju bila bolja, ali je politika tog vremena odlučila to. Je l' tu u pitanju zaštita životne sredine ili politika opet?", navodi trebinjski gradonačelnik Mirko Ćurić.

Predsjedavajući Vijeća ministara zahvalio je Frankoviću na podsjećanju na potpisani Sporazum prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Tegeltija istovremeno podsjeća na izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, a koja, kaže, nimalo ne doprinosi unapređenju dobrosusjedskih odnosa. A odnosi i u Savjetu ministara su, očekivano, narušeni. Ministri iz reda srpskog naroda optužili su šeficu bh. diplomacije da opstruira projekt izgradnje aerodroma u Trebinju.

Bisera Turković demantira.

"Suština cijela je u tome da se želi ovaj projekt aerodroma Trebinje na neki način usporiti i mislim u krajnjoj instanci da postoji interes određenih struktura iz Sarajeva da ovaj projekt ne bude ostvaren", smatra ministаr kоmunikаciја i transporta BiH Vojin Mitrović.

"Apsolutno su netočne i lažne tvrdnje iznesene u pojedinim medijima da opstruiram bilo kakav projekt! Naprotiv, svi projekti u interesu građana i države BiH, a koji se realiziraju u skladu sa zakonom imat će i imaju moju podršku gdje god da se na teritoriji BiH realiziraju. Oni koji misle da mogu zaobići zakone i procedure, državne institucije i njihove nadležnosti su ti koji usporavaju, blokiraju i opstruiraju projekte", kaže za BHRT ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

A ukoliko bude obustavljen projekt izgradnje aerodroma u Trebinju, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavljuje blokadu i drugih projekata u zemlji.

"Sada ako se ovo još desi. A očigledno imaju namjeru da se to nešto desi. Onda ćemo mi. Neću da izričem teške riječi. Ali koji je onda smisao da mi odlučujemo bilo što u BiH. Zašto da mi podržimo bilo koji projekt u Federaciji? Što to smeta? Kome smeta da se napravi aerodrom?", ističe Dodik.

Gradnja aerodroma planirana je 14 kilometara od Trebinja na području tri sela – Cerovca, Taleže i Huma. Planirano je da se prostire na 300 hektara. Vrijednost projekta je 100 milijuna KM. Izgradnju aerodroma bi financirala Srbija koja bi kasnije i upravljala s njim. Više puta postavljalo se pitanje ekonomske opravdanosti ovog projekta s obzirom na to da u blizini već postoje dva izuzetno frekventna aerodroma, u Dubrovniku i Tivtu.

Kopirati
Drag cursor here to close