STOP nelegalnoj gradnji

Pobjeda građana ne Grada - Naloženo ukidanje dozvola za zgradu na Bijelom brijegu

Nakon godina nepokolebljive odlučnosti, neformalna grupa građana Bijelog brijega ostvarila je značajnu pobjedu u borbi protiv bespravno izgrađene zgrade u svom naselju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 08. 2023. u 09:32 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici mostarskog naselja Bijeli brijeg, okupljeni oko građanske inicijative „STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu“ tražili su od Upravne inspekcije da izvrši inspekcijski nadzor u Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara u predmetu obnove postupka izdavanja Urbanističke suglasnosti za spornu, nelegalnu izgrađenu zgradu na Bijelom brijegu.

Nakon što je Upravna inspekcija HNŽ izvršila inspekcijski nadzor, 10.07.2023. doneseno je rješenje kojim je naređeno šefu Službe za građenje i obnovu Odjela za urbanizam i građenja Grada Mostara, šefu službe za građevinske propise i voditelju postupka da poduzmu upravne radnje da se poništi zaključak Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara od 23.11.2022. I predmet vrati na ponovni postupak.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić prije dva tjedna na svojoj Facebook stranici obavijestio je kako je Grad pokrenuo obnovu postupka izdavanja dozvola u slučaju zgrade Joks na Bijelom brijegu. 

''Iako je zgrada izgrađena i dobrim dijelom useljena, konstantno je tema preispitivanja izdanih dozvola od strane stanara i drugih zainteresiranih skupina. Uvažavajući sve strane i radeći prema načelima struke, pokrenuli smo obnovu postupka izdavanja dozvola za taj objekat kako bismo utvrdili analizirali sve napravljene korake i utvrdili sve činjenice'', naveo je tada Kordić istaknuvši kako konačni cilj mora biti dobrobit svih uključenih aktera u ovom procesu, kao i svih žitelja Mostara jer u konačnici upravljaju javnim novcima.

No iz građanske inicijative „STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu“ ističu da iako se radi o velikoj pobjedi građana, konačnu obnovu postupka za izdavanje dozvola za zgradu na Bijelom brijegu gradske vlasti nastoje prikazati kao svoj uspjeh i napredak.

Velika pobjeda građana

Ističu, radi se o velikoj pobjedi građana na čiju borbu su se vlasti više godina oglašivale jer je drugostupanjski organ u više navrata nalagao obnovu postupka, a Upravna inspekcija na zahtjev aktivista svaki put izricala istu mjeru. 

''Jasno je da se postupak obnavlja zbog naše intervencije Upravnoj inspekciji. Iako smo im se više puta obraćali, sada smo tražili i novčane kazne za neprovođenje drugostupanjskog rješenja. Gradonačelnik Mario Kordić je na svom Facebook profilu i predstavio obnovu postupka kao djelo svog milosrđa i uspjeh gradskih vlasti. Nadležni organi nastoje se okititi uspjehom za koji su se građani i građanke sami morali izboriti i za koji su se borili više godina. Ovo je naša pobjeda, ali nam je drago da su i vlasti počele pratiti pozornije naš slučaj'' poručili su predstavnici GI „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu“.

Nakon godina nepokolebljive odlučnosti, neformalna grupa građana Bijelog brijega ostvarila je značajnu pobjedu u borbi protiv bespravno izgrađene zgrade u svom naselju. Upornost isključivo članova grupe je konačno dovela do uspjeha, označavajući prekretnicu u njihovoj borbi za pravdu i poštivanje zakonskih propisa.

Predstavnici inicijative navode kako su svjesni važnosti njihovog postignuća, ali poručuju da će i dalje marljivo nadgledati cijeli proces I aktivno sudjelovati u njemu da bi osigurali da transparentnost, odgovornost i poštivanje zakona prevladavaju u svakoj fazi procesa. 

Borba protiv ilegalne gradnje

Stanari Bijelog brijega već duže godina bore se protiv ilegalne gradnje u svom naselju, koja ni nakon svih zakonski raspoloživih aktivnosti nije bila zaustavljena. Za to vrijeme podnesene su i kaznene prijave protiv bivšeg mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, šefa Službe za građevinske propise Zdravka Čuljka, te urbanističko-građevinskog inspektora Nebojše Šarića.

Razlog podnošenja kaznene prijave, a što su i naveli, je kršenje pravila i propisa, izdavanje dozvola na mjestu nedozvoljenom za gradnju, te na koncu nepoduzimanja radnji da se ilegalno građeno spriječi. Uz kaznenu prijavu priložili su i obujnu dokumentaciju; izvod iz regulacijskog plana, dopise Ministarstva graditeljstva HNŽ-a koje je vratilo Gradskoj upravi Mostara dozvole na preispitivanje, te utvrdilo da je na Bijelom brijegu kršen zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close