UK

Najveća ekspanzija nuklearne energije u zemlji u posljednjih 70 godina

Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 01. 2024. u 10:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva u četvrtak je objavila planove za, kako je navela, "najveću ekspanziju nuklearne energije u zemlji u posljednjih 70 godina" kako bi ojačala svoju energetsku neovisnost i ispunila ciljeve emisije ugljika.

Civilna nuklearna mapa uključuje istraživanje izgradnje velike nove elektrane, 300 milijuna funti vrijednog ulaganja za proizvodnju naprednog uranijumskog goriva i "mudrije regulative".

Zajednički, mjere bi učetvorostručile britansku proizvodnju nuklearne energije do 2050. na 24 gigavata, što je dovoljno da se osigura četvrtina potreba za električnom energijom u Velikoj Britaniji.

''Nuklearna energija je savršen protuotrov za energetske izazove s kojima se Britanija suočava - zelena je, dugoročno jeftinija i osigurat će energetsku sigurnost Velike Britanije'', izjavio je premijer Rishi Sunak.

''To je ispravna dugoročna odluka, i naredni je korak u našoj posvećenosti nuklearnoj energiji, što nas stavlja na put da postignemo neto nultu emisiju do 2050. na odmjeren i održiv način'', dodao je.

Vlada tvrdi da je posvećena cilju do 2050. godine, ali se našla na udaru kritika nakon što je prošlog ljeta najavila da će izdati "stotine" novih dozvola za eksploataciju nafte i plina u Sjevernom moru.

Također se bori s krizom troškova života, dijelomično uzrokovanom skokom cijena nafte i plina nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Ministarka energetike Claire Coutinho kazala je da bi planovi značili da Ujedinjeno Kraljevstvo "više nikada neće biti držano pod ucjenama za energiju od tirana poput Vladimira Putina".

Vlada je navela da prijedlozi predstavljaju "najveću ekspanziju nuklearne energije u posljednjih 70 godina", dodajući da će "smanjiti račune za struju, podržati tisuće radnih mjesta i poboljšati energetsku sigurnost u Velikoj Britaniji".

Najupečatljiviji prijedlog je moguća izgradnja još jedne elektrane veličine Sizewella u istočnoj Engleskoj, čija bi izgradnja trebala početi ove godine, i Hinkleyja u zapadnoj Engleskoj, koja je trenutno u izgradnji.

Obje elektrane moći će da napajaju po šest milijuna domova.

Velika Britanija trenutno ima devet operativnih nuklearnih reaktora na pet lokacija, ali mnogi su pri kraju radnog vijeka.

Šest reaktora na tri lokacije je ugašeno od 2021. godine i bit će demontirani.

Operater EDF objavio je, međutim, u ožujku da produžava vijek trajanja dvije britanske elektrane -- Heysham 1 i Hartlepool.

Velika Britanija namjerava izgraditi do osam novih reaktora do 2050. godine.

Vlada je u nedjelju priopćila da će uložiti do 300 milijuna funti u proizvodnju HALEU goriva potrebnog za nove visokotehnološke reaktore, a koje se trenutno komercijalno proizvodi samo u Rusiji.

''Velika Britanija vodit će put od svog sjeverozapadnog proizvodnog čvorišta kako bi osigurala svijetu ovaj oblik uranskog goriva, a prva tvornica ima za cilj da bude operativna početkom iduće decenije'', priopćila je vlada.

Regulatorima će također biti dozvoljeno da procjenjuju projekte dok se dovršavaju labavljenjem pravila koja imaju za cilj ubrzanje na osnovu građevinskih planova, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close