Odluke

Grad Mostar o privremenom korištenju javnih površina

Korisnici javnih površina dužni su pribaviti Odobrenje za privremeno korištenje javnih površina...
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 04. 2024. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara uputila je priopćenje za javnost u kojem podsjećaju pravne i fizičke osobe, koje privremeno zauzimaju javne površine za obavljanje svojih djelatnosti, kako je na snagu stupila Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom korištenju javnih površina shodno kojoj se postavljanje stolova, otvorenih bašta s pratećim sadržajima dozvoljava u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine na osnovu Odobrenja i u skladu s Programom ili uvjetima Odjel za urbanizam i građenje.

Zauzimanje javnih površina

Predmetnim izmjenama nije dozvoljeno zauzimanje javnih površina na uređenim zelenim površinama, osim na zelenim površinama koje su prostorno-planskom dokumentacijom predviđene za zonu sporta i rekreacije uz suglasnost gradonačelnika Mostara, stoji u priopćenju.

Ističe se kako su korisnici javnih površina dužni pribaviti Odobrenje za privremeno korištenje javnih površina, s utvrđenim razdobljem korištenja javne površine i pridržavati ga se, te da su po isteku roka utvrđenog po Rješenju nadležnog Odjela dužni ukloniti sadržaj s javne površine.

''Komunalni redari Grada Mostara će preventivno obaviti prethodne nadzore kod svih subjekta koji privremeno zauzimaju javne površine s ciljem utvrđivanja početnog stanja na terenu, te će upozoriti vlasnike djelatnosti na njihovu obvezu utvrđenu naprijed citiranom Odlukom., a komunalni inspektori će već od 22. travnja vršiti intenzivne inspekcijske nadzore u predmetima privremenog zauzimanja javnih površina'', navodi se u priopćenju.

Način korištenja

Također, iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara obavještavaju poslovne subjekte, koji su zauzeli javne površine grada postavljenim ili izgrađenim objektima bez pravosnažnog odobrenja u funkciji proširenja objekata u kojima obavljaju osnovne djelatnosti te tako izvršili uzurpaciju javnih površina, da je stupila na snagu Odluka o izmjenama Odluke o načinu korištenja i visini naknade za uzurpirane javne površine na kojima su izgrađeni ili postavljeni objekti bez pravosnažnog odobrenja.

''Sva osobe na koje se odnosi uzurpacija, dužni su bez odlaganja podnijeti zahtjev nadležnom Odjelu Grada Mostara, za donošenje odobrenja kojim se dozvoljava uzurpacija javne površine u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2024.'', istaknuli su iz Službe za inspekcijske poslove te su pozvali subjekte nadzora na koje se odnosi primjena navedenih odluka, da svoje poslovanje usklade s važećim propisima kako bi mogućnost represivnog djelovanja inspekcije sveli na minimum.

Kopirati
Drag cursor here to close