Nakon tri mjeseca

Na pomolu rješenje problema s talijanskim smećem u BiH

Naime, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u narednim danima trebao bi raspisati tender za odvoz i spaljivanje ovog otpada.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 10. 2020. u 08:35 Bljesak.info
Na pomolu rješenje problema ilegalnog otpada iz Italije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na pomolu je rješenje problema ilegalno odloženog tekstilnog otpada iz Italije koji je završio u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Kiseljaku, Busovači i Bihaću. Naime, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u narednim danima trebao bi raspisati tender za odvoz i spaljivanje ovog otpada.

Drvar, Bosansko Grahovo, Bihać i Busovača i Kiseljak. U ove gradove je ljetos dovezen tekstilni otpad iz Italije.

Iako su u prethodnom periodu pokrenute brojne aktivnosti na rješavanju problema ilegalno deponiranog tekstilnog otpada iz Italije, i nakon tri mjeseca, slika na terenu je ista kao i prvog dana.

Ova deponija se nalazi u Bihaćkom naselju Privilica, u krugu nekadašnje tvornice “Tehnopek”. Mještani koji žive u blizini ovog mjesta, kažu da im deponija stvara velike probleme i traže da se ovaj problem riješi, što je prije moguće.

Mehmed Toromanović, mještanin Privilice objašnjava: “Prvi sam do smeća. Imam velikih problema s tim smećem. Kad su velike vrućine i kad puše, razbacuje mi smeće po livadi i normalno kad kiša pada, smeće smrdi.”

Ipak, ovi bi problemi zajedno s deponijom mogli vrlo brzo nestati. Iako je federalnim nadzorom, utvrđeno da uvoznik tekstilnog otpada – gospodarski subjekt „Krom reciklaža” d.o.o. Drvar, posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom izdanu od strane nadležnog kantonalnog ministarstva, konstatirano je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora.

Postupajući inspektor je rješenjem od 24.7.2020. godine subjektu nadzora „Krom reciklaža” d.o.o. Drvar naložio da prikupi navedeni otpad i postupi u skladu s izdanom dozvolom za upravljanje otpadom, ili da otpad vrati pošiljatelju, odnosno da ga zbrine na način predviđen važećim zakonskim aktima i propisima. Rokovi su prošli, a uvoznik nije postupio po rješenju. Zbog toga je pokrenuta procedura za raspisivanje tendera za odvoz i spaljivanje otpada.

Ejub Salkić, federalni ekološki inspektor

“Mi tražimo kao organ uprave da neko, ko nam se prijavi, preveze, skladišti, reciklira, i uništi odnosno spali otpad. Mi čekamo da se objavi tender, javne nabavke da se završe i onda inspekcija pristupa i biće uklonjen otpad, i iz Bihaća i sa svih lokaliteta“, govori Ejub Salkić, federalni ekološki inspektor.

“Ja se nadam da ćemo uskoro doći do rješenja, dok se završi javna nabavka, što znači da ćemo morati čekati još mjesec dana najmanje, jer po Zakonu o javnim nabavkama ide i otvoreni postupak koji traje određeno vrijeme, ali nadam se da će i to uslijediti. Bitno je da se to raspiše, da se uradi sljedeći konkretan korak na rješavanju ovog slučaja”, objašnjava Dušica Runić, načelnica Općine Drvar

Sredstva za uklanjanje otpada će biti izdvojena iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a nakon što otpad bude uništen, računi će biti dostavljeni federalnom pravobranitelju koji će sredstva naplatiti od vlasnika firme „Krom reciklaža“, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close