Sastanak u Mostaru

Mreža za zaštitu prirode traži proglašenje novih zaštićenih područja u BiH

Sastanak u Mostaru bio je prilika da se razmotre inovativni pristupi očuvanju prirode i da se zajednički radi na promociji ideje o stvaranju novih zaštićenih područja...
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 10. 2023. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice Mreže za zaštitu prirode u BiH održali su sastanak na inicijativu Eko HUB-a Blagaj, a na sastanku se razgovaralo o izradi zajedničkog akcijskog plana koji će doprinijeti efikasnijoj zaštiti prirode.

Sastanak u Mostaru bio je prilika da se razmotre inovativni pristupi očuvanju prirode i da se zajednički radi na promociji ideje o stvaranju novih zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Eko HUB-a Blagaj.

Mreža za zaštitu prirode u BiH predstavlja važnu inicijativu koja je proistekla iz Mreže za zaštitu prirode Zeničko-dobojskog kantona, okupljajući organizacije civilnog društva sa zajedničkim programskim ciljevima i aktivnostima usmjerenim na očuvanje prirode i promociju stvaranja novih zaštićenih područja.

Ova mreža se ističe posvećenom rješavanju ekoloških izazova, uključujući one s kojima se ekološke organizacije i mreže suočavaju već dugi niz godina. Bosna i Hercegovina, iako obiluje prirodnim bogatstvima, trenutno ima samo 3 posto teritorija ozvaničenog kao zaštićeno područje.

Mreža za zaštitu prirode u BiH aktivno se zalaže za proglašenje novih zaštićenih područja kako bi se sačuvala prirodna baština ove regije.

Na sastanku u Mostaru sudjelovali su stručnjaci i aktivisti Centra za zaštitu okoline Rujište, Dinarica, MycoBH, Udruge Čaplja, Naše ptice, Pokreta za zaštitu okoliša, Ug Fojničani, Pd Vis Žepče, Centra za krš i speleologiju, Zemaljskog muzeja BiH, UGF Fojničani, Eko Foruma, Donarice i Novog vala Blagaj.

Kopirati
Drag cursor here to close