In je biti pristojan

Mostar: Cool je biti žut!

Iz pokreta kažu kako povratne informacije su više nego pozitivne, a u ''Žućo'' pokret uključuje se sve više građana koji na ovaj način daju sudjeluju u zajedničkom stvaranju ljepšeg sutra.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 09. 2019. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na nekoliko lokacija u Mostaru u srijedu ujutro su osvanuli neobični žuti letci koji, na nešto drugačiji način od onih koje smo dosad navikli gledati, prijekorno upozoravaju na elementarni bonton i manire nadahnuti idejom ostvarenja i očuvanja zdrave i čiste životne sredine, okoliša i ljudske svijesti o istom.

U pitanju je relativno mlada građanska inicijativa ekološko-pacifističko-socijalne naravi koja korijen ima u Istri i otud se širi vrtoglavom brzinom pa je tako, pored hrvatskih gradova, ali i daleke Irske, dosegla i do Mostara kojemu bi, složit ćemo se, dobrodošao neki  superheroj da naše životno okruženje zaštiti od kreativaca koji smeće ostavljaju po našim ulicama, od beskrupuloznih vozača koji zauzimaju parking mjesta osobama s invaliditetom, bahatih vlasnika pasa koji drugome na brigu ostavljaju sve što proizvedu njihovi ljubimci, delinkvenata koji lome klupe u parku i brojnih drugih nerazvijene svijesti o zajedničkom.

   

''Žućin'' aktivizam djeluje preventivno upravo na svijest sugrađana, te kao svojevrstan obrazovni materijal, kako bi se u korijenu nastojalo izbjeći gomilanje problema komunalne, ekološke, socijalne i druge srodne naravi kada je već kasno i sva energija odlazi na bavljenje rješavanjem nastalog problema.

Naime, ''Žućo'', lako uočljiv zbog svoga dizajna, obično je diskretno postavljen uz ugroženije lokacije, a sadrži pitanje i nudi nekoliko odgovora od kojih niti jedan nije (ili ne bi smio biti) ''prihvatljiv'' (pr. ''Ti koji bacaš smeće, zašto to činiš? – Zato što sam idiot'' i sl.) te time tako pomaže svakom od nas da zaista sam u sebi odgovori i uvidi sebičnost svoga čina.

  

Iz pokreta kažu kako povratne informacije su više nego pozitivne, a u ''Žućo'' pokret uključuje se sve više građana koji na ovaj način daju sudjeluju u zajedničkom stvaranju ljepšeg sutra.

 

'''Žućo', to smo svi mi'', naveli su naglasili kako su svi pozvani, a matična baza je, barem zasad, facebook stranica jednostavnog naziva ''Žućo''.

Osim niza fotografija s lokacija koje možete vidjeti, na stranici postoje linkovi s kojih je moguće preuzeti letke kako bi ih sam korisnik mogao ispisati na plastificiranom žutom papiru i postavljati i tako se uključiti u ovu rastuću zajednicu.

Nadamo se da će Mostar pokazati svoju gostoljubivost i prema dobroćudnom, ali odlučnom ''Žući'' koji je očito spreman pomoći njemu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close