Europa razmišlja

Kuju se planovi za spas turizma

Za program poticanja domaćih turista na korištenje usluga hrvatskog turizma do sada se pojavilo preko 200 zainteresiranih tvrtki...
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 04. 2020. u 15:02 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održana je videokonferencije ministara turizma Europske unije (EU) o negativnom utjecaju pandemije koronavirusa i posljedicama na turizam u EU, te o mjerama za što brži oporavak uz osnivanje fonda za turizam na razini EU-a.

Na zajedničkoj konferenciji ministara turizma Europske unije (EU) sudjelovali su predstavnici svih zemalja članica, povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton i glavni tajnik svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili.

Zajednički plan

''Zaključci su da mora postojati zajednički plan izlaska iz krize, bez obzira na svake zemlje pojedinačno. To uključuje izradu protokola putovanja koji podrazumijevaju sigurnosni, zdravstveni aspekt, nešto poput putovnice Covid-19, odnosno zajednički dokument koji bi vrijedio za sve zemlje Europske unije'', kazao je Cappelli.

Gdje ne bude moguć zajednički protokol, suradnja na području turizma organizirat će se između država članica bilateralno, uz formiranje cestovnih, željezničkih, brodskih ili zračnih koridora.

Tema sastanka bilo je i stvaranje kratkoročnog europskog fonda za oporavak u kojem bi turizam imao udio od 20 do 25 posto. U europskom proračunu do 2027. godine turizam nije imao tako istaknutu važnost i financijsku ulogu, no nakon ove epidemije situacija se dramatično mijenja, ocijenio je Cappelli.

Spašavanje nacionalnih ekonomija

Cappelli je dodao kako je osnivanje ovog fonda inicirano još 2018. godine, u vrijeme kada se mogao predvidjeti mogući udar na turizam europskih zemalja zbog izbjegličke krize.

''Turizam je važan za spašavanje nacionalnih ekonomija, ne samo za Hrvatsku, nego i za ekonomije ostalih zemalja, poput Italije koja od turizma ima oko 12 do 13 posto BDP-a i u kojoj je u tom sektoru zaposleno oko 15 posto ukupno zaposlenih. Slično je i sa Španjolskom, Portugalom, Grčkom i ostalim zemljama'', kazao je Cappelli.

Cappelli je time naglasio kako turizam kao jedna od grana privrede nije tako istaknuta samo u hrvatskom gospodarstvu, već i u gospodarstvima drugih europskih zemalja.

Za program poticanja domaćih turista na korištenje usluga hrvatskog turizma do sada se pojavilo preko 200 zainteresiranih tvrtki, hotelskih kuća isl., koji su domaćim, hrvatskim turistima spremni ponuditi popust iznad 50 posto za program „Tjedan odmora vrijedan“, a u pripremi je i „Cro kartica“ koja će se pokrenuti o početka srpnja, a kojom će poslodavci radnicima moći uplatiti 2.500 kuna (333 eura) namijenjenih na potrošnju isključivo u hrvatskim ugostiteljskim i turističkim objektima koji će biti uključeni u program.

Kopirati
Drag cursor here to close