Milijunski projekt

Za razvoj turizma: U tijeku radovi na obnovi mosta Bitke na Neretvi u Jablanici

Ugovorena vrijednost radova iznosi 1.074.314,18 KM, a rok za izvođenje radova je osam mjeseci.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 04. 2020. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pribavljanja sve neophodne dokumentacije za rekonstrukciju porušenog mosta na Neretvi, lokalitet Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici izvođač radova poduzeće HP Investing iz Mostara je otpočeo sa izvođenjem pripremnih radova u prvom tjednu ožujka, priopćeno je u petak iz Općine Jablanica.

Za realizaciju ovog projekta zaduženi su slijedeći OPĆINA JABLANICA kao investitor, J.P. ''EP BiH'' d.d. Sarajevo kao naručitelj radova, Privredno društvo Institut IGH d.d. kao nadzor te HP Investing kao izvođač.

Ugovorena vrijednost radova iznosi 1.074.314,18 KM, a rok za izvođenje radova je osam mjeseci.

Kroz realizaciju ovog projekta koji je od strateškog interesa za općinu Jablanica, a posebno za razvoj turizma, izvršit će se slijedeći radovi predviđeni ugovorom o izvođenju radova.

Foto: Opcina Jablanica / Radovi na obnovi mosta

Izvođač radova je za početak realizacije ovog projekta izradio Projekt izvođenja radova (Izvedbeni projekat) prema kojem već duže od mjesec dana izvodi radove na probijanju pristupnog puta do prelaza preko Neretve, gdje je uz teške strojeve i dizalice do sada urađen veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorile pretpostavke za dopremu i spuštanje u rijeku pontona kapaciteta nosivosti minimalno 50 tona.

Uz sve poteškoće, navode, koje su pratile izvođača radova kroz izvođenje radova na pristupnom putu do Neretve, veliki problemi su uzrokovani i pojavom pandemije Corona virusa (COVID-19) i proglašenje stanja nesreće u FBiH, ali su uz pridržavanje mjera, zaposlenici poduzeća HP ''Investing'' d.o.o. Mostar uradili veliki dio poslova u skladu sa dinamikom radova.

Foto: Opcina Jablanica / Radovi na obnovi mosta

U sljedećem razdoblju u skladu sa ugovorom o izvođenju radova predstoje radovi na izradi bušotina, injektiranje istih, izvođenje raznih betonski radova, uklanjanje postojeće horizontalne (desne) rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velikih vode, ukupne težine cca. 60 tona, vađenje iste i deponiranje na lokalitet Spomen kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi.

Uz navedeno predviđeno je da se izgradi, transportira i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat ukupne težine oko 65 tona.

Preduvjet za izvođenje ovih radova je pjeskarenje čelične desne rešetkaste konstrukcije, bojenje iste, rad na sanaciji lijeve (kose) rešetkaste konstrukcije, pjeskarenje i bojenje iste, kao i drugi radovi vezani za ovu rešetku u vezi njene obnove, a koji su predviđeni ugovorom o izvođenju radova.

Foto: Opcina Jablanica / Kako bi to trebalo izgledati

Ugovorom je posebno predviđena nabavka i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze,  pjeskarenje i bojenje iste, nabavka i ugradnja drvenih elementa za konstrukciju pješačke staze prema projektu od četinara II klase, sa dvoslojnim premazom, nabavka i ugradnja bukovih impregniranih drvenih pragova, izrada čelične ograde na postojećem rešetkastom mostu, kao i drugi radovi vezani za isto.

U sljedećem razdoblju se očekuje intenziviranje radova na obnovi porušenog mosta na Neretvi. Očekujemo da se ovaj strateški projekat za općinu Jablanica okonča u skladu sa predviđenim rokovima, ukoliko aktualno stanje nesreće uzrokovano pojavom Corona virusa (COVID 19), te vremenske i druge nepredviđene okolnosti ne budu sprječavale izvođenje radova, priopćeno je iz Općine Jablanica.

Kopirati
Drag cursor here to close